Az amerikai bíróság szerint alkotmányellenes a női nemi szervek megcsonkítását tiltó törvény

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Egyesült Államok Kongresszusa több mint két évtizede fogadta el azt a törvényt, ami megtiltja a nők nemi szervének rituális megcsonkítását. Most azonban a szövetségi bíróság Michiganben kimondta, hogy a tilalom alkotmányellenes, így az ilyen eseteknél nem hivatkozhatnak erre a szövetségi ügyészek. 

 Az ítélet egy olyan ügyben született, amiben két orvost és négy szülőt vádoltak azzal, hogy tavaly lányok rituális megcsonkításában vettek részt. Az érintett családok egy Nyugat-Indiából származó, síita szektához, a Dawoodi Bohrához tartoztak.

Bernard Friedman azzal érvelt, hogy a Kongresszusnak nem lett volna joga törvényt alkotni ebben a kérdésben, ezért ejtette a vádakat az orvosok, valamint négy további vádlott esetében. Szerinte ugyanis az ehhez hasonló gyakorlatok szabályozása nem szövetségi, hanem állami hatáskörbe tartozik. Ezért a csonkításos esetekben a szövetségi ügyészek nem emelhetnek vádat.

A nők körülmetélése ellen küzdő szervezetek csalódottak voltak az ítélet miatt, és azt követelik az ügyészségtől, hogy fellebbezzen az ítélet ellen. (New York Times

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.