Az amerikai bíróság szerint alkotmányellenes a női nemi szervek megcsonkítását tiltó törvény

Az Egyesült Államok Kongresszusa több mint két évtizede fogadta el azt a törvényt, ami megtiltja a nők nemi szervének rituális megcsonkítását. Most azonban a szövetségi bíróság Michiganben kimondta, hogy a tilalom alkotmányellenes, így az ilyen eseteknél nem hivatkozhatnak erre a szövetségi ügyészek. 

 Az ítélet egy olyan ügyben született, amiben két orvost és négy szülőt vádoltak azzal, hogy tavaly lányok rituális megcsonkításában vettek részt. Az érintett családok egy Nyugat-Indiából származó, síita szektához, a Dawoodi Bohrához tartoztak.

Bernard Friedman azzal érvelt, hogy a Kongresszusnak nem lett volna joga törvényt alkotni ebben a kérdésben, ezért ejtette a vádakat az orvosok, valamint négy további vádlott esetében. Szerinte ugyanis az ehhez hasonló gyakorlatok szabályozása nem szövetségi, hanem állami hatáskörbe tartozik. Ezért a csonkításos esetekben a szövetségi ügyészek nem emelhetnek vádat.

A nők körülmetélése ellen küzdő szervezetek csalódottak voltak az ítélet miatt, és azt követelik az ügyészségtől, hogy fellebbezzen az ítélet ellen. (New York Times