Erdogan "a híres magyar zsidót" hibáztatja a 2013-as tüntetésekért

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

"A híres magyar zsidót", Soros Györgyöt hibáztatja Recep Tayyip Erdogan az elmúlt évtizedek legnagyobb kormányellenes tüntetéseiért, az öt évvel ezelőtti Gezi parki tüntetéssorozatért. 2013-ban heteken át tartó tiltakozásokat robbantott ki a török kormány terve, hogy Isztambul egyik legnépszerűbb közparkját eldózerolják, hogy egy bevásárlóközpontot építsenek a helyére.

Erdogan öt évvel később jutott arra, hogy az egész mögött Soros állhat, aki persze segítséget kapott "helyi kollaboránsától", Osman Kavalától. Kavalát, a befolyásos üzletembert 2017 októberében letartóztatták és egy év börtönre ítélték "az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet" miatt.

A hírről beszámoló Haaretz szerint Erdogan megnyilvánulása jól beleillik a szélsőjobboldali populisták retorikjába, akik Magyarországtól Olaszországon át az Egyesült államokig Sorost tették gyűlöletkampányaik céltáblájává. Azt is megjegyezték, hogy 2014-ben a török miniszterelnök-helyettes, Besir Atalay még tagadta, hogy "a világhatalmakat és a zsidó diaszpórát" vádolta volna a Gezi parki tüntetésekért, mint azt több újság is jelentette.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.