Lengyelországban visszavonták a bírák korai nyugdíjazását előíró törvényt

A lengyel parlament szerdán gyorsított eljárásban fogadta el a Legfelsőbb Bíróságról szóló törvény módosítását, és ezzel lényegében visszavonta a bírák korai nyugdíjazását előíró, vitatott szabályokat.

Lengyelországot októberben kötelezte az Európai Bíróság, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását, ami a bírák kötelező nyugdíjkorhatárát 70 évről 65 évre csökkent, és ezért a lengyel Legfelsőbb Bíróság 20 tagjának, az ott dolgozó bírák harmadának kellett eddig lemondania. A kritikusok szerint a kormány kifejezetten azért vezette be a törvényt, hogy miután megszabadult az idősebb bíráktól a saját politikájával szimpatizáló emberekkel töltse fel a testületet. Hasonló folyamatok Magyarországon is megfigyelhetőek.

A lengyel igazságügyminiszter szerint „eleget tesznek a[z uniós] kötelezettségeiknek, de ettől még folytatják az igazságügyi rendszer tervezett átalakítását”.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.