A macedón demokratikus fejlődésről fogadna el határozatot az Európai Parlament, kínos szavazás vár a Fideszre

POLITIKA
2018 november 23., 06:15
comments 101

Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatos határozattervezet készül az Európai Parlamentben. A dokumentum több kritikai megjegyzés mellett alapvetően üdvözli a balkáni ország demokratikus fejlődését és a közelmúltbéli igazságszolgáltatási reformot is, amelynek célja „az igazságügyi függetlenség, elszámoltathatóság és szakmaiság visszaállítása, valamint a politikai beavatkozás és a szelektív igazságszolgáltatás felszámolása”.

A magyar kormány azonban épp a héten azért adott menekültstátuszt Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazat adott Gruevszkinek abban, hogy az élete veszélyben van Macedóniában és hogy nem volt vele fair igazságos a macedón igazságszolgáltatás.

Igaz, a Macedóniáról szóló határozattervezet megjegyzi azt is, hogy „további erőfeszítésekre van szükség a bírói kar politikai beavatkozással szembeni védelme tekintetében”, de az irány jó, és még több korrupciós ügyet kellene felderíteni (Gruevszkié is épp ilyen ügy volt).

A határozattervezet előkészítésében az Európai Néppárt részéről Tőkés László is részt vett, és ő támogatta a szöveget, igaz, lehet, hogy akkor még nem tudta, hogy Orbán Viktor menedéket készül biztosítani macedón cimborájának, és hirtelen magyar mantrává válik, hogy milyen rossz is a macedón igazságszolgáltatás.

Ha a határozattervezet így nem lenne eléggé kínos a Fidesznek, a szociáldemokraták két módosítást kezdeményeztek. Az egyik kifejezetten kijelenti, hogy a Gruevszki-ügyben nyílt és transzparens bírósági eljárás folyt, a másik pedig felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekültstátuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”.

A szociáldemokraták szerint ezek a módosítások azért kellenek, hogy végre európai szinten legyen kénytelen színt vallani a Fidesz ebben az ügyben. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.