A román rendőrség azonosítani akarja a gyergyószentmiklósi nyári táborban nagymagyarországos pólókat viselőket

Több 444 videó?
Szeretném

Azonosítani akarja a román rendőrség azokat, akik az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) ifjúsági szervezet gyergyószentmiklósi nyári táborában Nagy-Magyarország térképével díszített pólót viseltek vagy Árpád-sávos zászlót lobogtattak – idézi Sorbán Attila Örsöt, az EMI elnökét a Krónika erdélyi magyar napilap.

Sorbán Attila Örs gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy Szűcs Péter EMI-alelnököt beidézték a marosvásárhelyi rendőrségre, ahol arra szólították fel, hogy fényképek alapján azonosítsa azokat, akik Nagy-Magyarország térképét ábrázoló pólót viseltek és Árpád-sávos zászlót lobogtattak. Tudatták vele, hogy ha nem tesz eleget a felszólításnak, akár 3-5 év börtönbüntetésre számíthat.

„Ez megfélemlítési kísérlet a hatóságok részéről, amitől nem ijed meg az EMI, és természetesen Szűcs Péternél sem értek el eredményt” – mondta a szervezet elnöke, aki szerint a rendőrség tiltott, xenofób jelképek használata, viselése miatt vizsgálódik. „Nagy-Magyarország létezése letagadhatatlan történelmi tény, és az Árpád-sávos zászlót éppen annyira lehet xenofób jelképnek tekinteni, mint például az amerikai zászlót” – reagált a rendőrség álláspontjára Sorbán Attila Örs. 

Az EMI-elnök azt üzente a hatóságoknak, hogy hagyják abba a magyar közösség zaklatását, hiszen épp elég megfigyelőjük volt a gyergyószentmiklósi táborban, és maguk is láthatták, hogy semmilyen Románia ellen irányuló cselekedet nem történt. Sorbán Attila Örs azt mondta, akiket hasonló ügyben zaklatnak, kihallgatnak a hatóságok, jelezzék ezt az EMI-nek vagy a Székely Figyelő Alapítványnak, mert a két szervezet minden szükséges jogi segítséget biztosít az érintetteknek. (MTI)