Nem biztonságos az Ügyfélkapu oldala

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Az Index írta meg, hogy a Chrome böngésző elkezdte letiltani az állami Ügyfélkaput, és helyette egy lopásveszélyre figyelmeztető feliratot tölt be.

Forrás: https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu

A lap azt írja, egyelőre csak a Google böngészőjéből elérhetetlen az oldal, de hamarosan a többi böngészőből is az lesz, ha a kezelői nem javítanak egy hibát:  az Ügyfélkapu honlapja ugyanis jó ideje megbízhatatlan tanúsítványt használ. (Index)

Az Ügyfélkaput működtető NISZ Zrt. szerint a szolgáltatás biztonságos, közölték péntek este küldött levelükben. Szerintük „a böngésző alkalmazások egy része (Chrome) minősíti nem megfelelőnek az eddig használt »https« protokollt, ami nem jelenti azt, hogy az azon keresztül folytatott adatcsere ne lenne biztonságos, erre a NISZ kiemelt figyelmet fordít”. A cég szerint már beszerezték korábban az új tanúsítványt, „annak telepítése az állami érdekeltségű rendszerekben folyamatosan zajlik. Az Ügyfélkapu tanúsítvány cseréjére tervezetten 2018. november 24-25-i hétvégén kerül sor, a teljes átállás – a jelenleg még »http«-t használó kormányzati honlapok tekintetében is – 2018. év végéig lezajlik”. Hozzáteszik: „ennek megfelelően valamennyi honlap tekintetében a legbiztonságosabb tanúsítvánnyal ellátott protokoll lesz használva az államigazgatásban”.