Letartóztatták a tüntetéseket szervező pakisztáni radikális iszlamisták vezetőjét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Őrizetbe vették Hadim Husszein Rizvit, annak a Tehrík-i-Labaik nevű pakisztáni iszlamista pártnak (TLP) a vezetőjét, amely az istenkáromlás miatt halálra ítélt keresztény nő felmentése miatti tüntetéseivel három napon át megbénította az ázsiai ország életét.

Rizvit szombatra virradóra vették őrizetbe, ez "a közélet, a javak és a közrend védelmét célozza, és nincs köze Ászija Bibi ügyéhez" - írta Favad Saudri tájékoztatási miniszter Twitter-üzenetében.


A TLP ragaszkodott hozzá, hogy vasárnap tüntetéseket tartson az Iszlámábád melletti helyőrségi városban, Ravalpindiben, elutasítva a kormány alternatív javaslatait és erőszakot provokálva - tette hozzá Saudri, aki békére és nyugalomra szólította fel a párt híveit.

Rizvi és a TLP szervezte azokat a tüntetéseket, amelyek három napon át bénították meg Pakisztán életét, azután, hogy október végén bejelentették: a legfelsőbb bíróság felmentette az istenkáromlásért 2010-ben halálra ítélt ötgyermekes Ászija Bibit. Az iszlamisták eltorlaszolták az ország főútvonalait, gépkocsikat gyújtottak fel. A TLP kilátásba helyezte a legfelsőbb bíróságon az ítéletet meghozó bíráik meggyilkolását és katonai lázadást is.

A kormány úgy vetett véget a megmozdulásnak, hogy vitatott megállapodást kötött az iszlamistákkal, amelyben egyebek mellett vállalta, hogy új eljárást indítanak, amelynek célja, hogy Bibi ne hagyhassa el az országot.

Ászija Bibi hivatalosan szabadlábon van, de titkos helyen tartják a bírósági döntésig. A TLP közölte, hogy ismét az utcára megy, ha Bibi elhagyhatja az országot.

Az ötvenes éveiben járó keresztény nő gyümölcsszedés közben összeszólalkozott muszlim munkatársnőivel, akik azzal vádolták meg, hogy szidalmazta Mohamed prófétát. 2010-ben istenkáromlás vádjával halálra ítélték. Ügye nagy visszhangot váltott ki világszerte, XVI. Benedek és Ferenc pápa is kérte a szabadon bocsátását. (MTI/AFP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.