Letartóztatták a tüntetéseket szervező pakisztáni radikális iszlamisták vezetőjét

külföld
2018 november 24., 7:15
comments 78

Őrizetbe vették Hadim Husszein Rizvit, annak a Tehrík-i-Labaik nevű pakisztáni iszlamista pártnak (TLP) a vezetőjét, amely az istenkáromlás miatt halálra ítélt keresztény nő felmentése miatti tüntetéseivel három napon át megbénította az ázsiai ország életét.

Rizvit szombatra virradóra vették őrizetbe, ez "a közélet, a javak és a közrend védelmét célozza, és nincs köze Ászija Bibi ügyéhez" - írta Favad Saudri tájékoztatási miniszter Twitter-üzenetében.


A TLP ragaszkodott hozzá, hogy vasárnap tüntetéseket tartson az Iszlámábád melletti helyőrségi városban, Ravalpindiben, elutasítva a kormány alternatív javaslatait és erőszakot provokálva - tette hozzá Saudri, aki békére és nyugalomra szólította fel a párt híveit.

Rizvi és a TLP szervezte azokat a tüntetéseket, amelyek három napon át bénították meg Pakisztán életét, azután, hogy október végén bejelentették: a legfelsőbb bíróság felmentette az istenkáromlásért 2010-ben halálra ítélt ötgyermekes Ászija Bibit. Az iszlamisták eltorlaszolták az ország főútvonalait, gépkocsikat gyújtottak fel. A TLP kilátásba helyezte a legfelsőbb bíróságon az ítéletet meghozó bíráik meggyilkolását és katonai lázadást is.

A kormány úgy vetett véget a megmozdulásnak, hogy vitatott megállapodást kötött az iszlamistákkal, amelyben egyebek mellett vállalta, hogy új eljárást indítanak, amelynek célja, hogy Bibi ne hagyhassa el az országot.

Ászija Bibi hivatalosan szabadlábon van, de titkos helyen tartják a bírósági döntésig. A TLP közölte, hogy ismét az utcára megy, ha Bibi elhagyhatja az országot.

Az ötvenes éveiben járó keresztény nő gyümölcsszedés közben összeszólalkozott muszlim munkatársnőivel, akik azzal vádolták meg, hogy szidalmazta Mohamed prófétát. 2010-ben istenkáromlás vádjával halálra ítélték. Ügye nagy visszhangot váltott ki világszerte, XVI. Benedek és Ferenc pápa is kérte a szabadon bocsátását. (MTI/AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt