Letartóztatták a tüntetéseket szervező pakisztáni radikális iszlamisták vezetőjét

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Őrizetbe vették Hadim Husszein Rizvit, annak a Tehrík-i-Labaik nevű pakisztáni iszlamista pártnak (TLP) a vezetőjét, amely az istenkáromlás miatt halálra ítélt keresztény nő felmentése miatti tüntetéseivel három napon át megbénította az ázsiai ország életét.

Rizvit szombatra virradóra vették őrizetbe, ez "a közélet, a javak és a közrend védelmét célozza, és nincs köze Ászija Bibi ügyéhez" - írta Favad Saudri tájékoztatási miniszter Twitter-üzenetében.


A TLP ragaszkodott hozzá, hogy vasárnap tüntetéseket tartson az Iszlámábád melletti helyőrségi városban, Ravalpindiben, elutasítva a kormány alternatív javaslatait és erőszakot provokálva - tette hozzá Saudri, aki békére és nyugalomra szólította fel a párt híveit.

Rizvi és a TLP szervezte azokat a tüntetéseket, amelyek három napon át bénították meg Pakisztán életét, azután, hogy október végén bejelentették: a legfelsőbb bíróság felmentette az istenkáromlásért 2010-ben halálra ítélt ötgyermekes Ászija Bibit. Az iszlamisták eltorlaszolták az ország főútvonalait, gépkocsikat gyújtottak fel. A TLP kilátásba helyezte a legfelsőbb bíróságon az ítéletet meghozó bíráik meggyilkolását és katonai lázadást is.

A kormány úgy vetett véget a megmozdulásnak, hogy vitatott megállapodást kötött az iszlamistákkal, amelyben egyebek mellett vállalta, hogy új eljárást indítanak, amelynek célja, hogy Bibi ne hagyhassa el az országot.

Ászija Bibi hivatalosan szabadlábon van, de titkos helyen tartják a bírósági döntésig. A TLP közölte, hogy ismét az utcára megy, ha Bibi elhagyhatja az országot.

Az ötvenes éveiben járó keresztény nő gyümölcsszedés közben összeszólalkozott muszlim munkatársnőivel, akik azzal vádolták meg, hogy szidalmazta Mohamed prófétát. 2010-ben istenkáromlás vádjával halálra ítélték. Ügye nagy visszhangot váltott ki világszerte, XVI. Benedek és Ferenc pápa is kérte a szabadon bocsátását. (MTI/AFP)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.