Szívtál már dinitrogén oxidot LSD analógra?

egészség
2018 november 24., 12:06
comments 186

Legalább három okból akkor is érdemes kitölteni a világ legnagyobb online drogos felmérést a Global Drug Survey-t.

  • Egyrészt mindenféle legális és illegális drogfogyasztásra rákérdez, és az embernek néha ha nem árt, ha maga is végiggondolja, és szembesül vele, hogy mennyit iszik, mennyi gyógyszer szed, vagy narkózik.
  • Azért is érdemes kitölteni, mert kiderül belőle, hogy milyen új szerek jelentek meg a piacon, mert tényleg minden elképzelhető anyagra rákérdeznek a hawaii törperózsa magjától az szintetikus LSD analógokig.
  • És persze azért is érdemes kiölteni, mert ezzel segíted az ELTE kutatóinak munkáját, akik a magyar drogozási adatokat fogják elemezni. De nem csak nekik.

A Global Drug Survey magyar változata nagyjából egyidős a 444-gyel, 2013 novemberében végezték először a felmérést magyar nyelven is, pár hónappal azután, hogy a 444 elindult, és azóta is minden évben közreműködünk az adatfelvételben és publikáljuk az eredményeket.

Ennek a felmérésnek (is) köszönhetően derült ki például 2014-ben, hogy mekkora gondok vannak Magyarországon a fiatalok alkoholfogyasztásával, 2015-ben pedig, hogy a világ élvonalában lehet a magyar herbál- és kristályfogyasztás.

A kutatás idén rákérdez arra is, hogy mennyire bízol a rendőrökben, és arra is, hogy bántalmaztak-e már szexuálisan mikor alkohol vagy más drogok hatása alatt voltál.

Ha külön engedélyezed, akkor a válaszaid anonim módon bekerülnek egy nemzetközi adatbázisba, amire mobilos és webes alkalmazás épül. Ezzel bármikor meg lehet nézni, hogy amennyit te szokták inni/szívni/lőni/szippantani, az hol van mások droghasználatához képest. Lehet, hogy magadban azt gondolod, hogy minden hétvégén felszívni pár csík valamit, az nem is olyan intenzív drogozás, de közben ezzel is a súlyosabb magyar szerhasználók között vagy. A GDS-nek köszönhetően pontosan meg tudod nézni az arányokat.

A felmérés teljesen anonim, és mindenki csak azokra a kérdésekre válaszol, amikre akar.

A felmérés alapítója Dr Adam Winstock, pszichiáter. Itthon a ELTE Pszichológiai Intézetének professzora, Demetrovics Zsolt, valamint Kapitány-Fövény Máté, a SE Egészségtudományi Karának adjunktusa végzik a kutatást.

Nekem 13 perc volt kitölteni, aki sokat drogozik, annak hosszabb ideig fog tartani.

Global Drug Survey 2019, itt lehet kitölteni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.