3000 éves múmiára bukkantak egy egyiptomi szarkofágban

történelem
2018 november 25., 13:33
comments 62

Kisebb és nagyobb alakú szobrok mellett egy korához képest jó állapotban lévő mumifikált női holttestet fedeztek fel régészek az egyiptomi Luxor város egyik sírhelyén, egy eddig még fel nem nyitott szarkofágban. 

Az egyiptomi régészeti miniszter Haled el-Enani és társai felnyitnak egy szarkofágot az al-Asszaszif temető egyik sírhelyén
photo_camera Az egyiptomi régészeti miniszter Haled el-Enani és társai felnyitnak egy szarkofágot az al-Asszaszif temető egyik sírhelyén Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

November elején egy francia kutatómisszió  tárt fel két eddig ismeretlen szarkofágot a Nílus nyugati partján elterülő ókori temetőben. 

Közülük az egyiket már korábban felnyitották, szombaton viszont különleges alkalomra került sor, mivel régészek először tártak fel egy idáig érintetlen szarkofágot a nemzetközi sajtó képviselői előtt.   

Az újságírók nem hiába gyűltek össze a luxori sírtömbnél. Az ideiglenesen Thuya névre keresztelt mumifikált nő valódi nevét még kutatják a régészek, de az egyik szarkofág díszítése, a risi koporsókra jellemző tollszárnyas ábrázolás alapján az már megállapítható, hogy a múmia az újbirodalmi XVII. dinasztia idejéből származik. 

A másik alighanem a XVIII. dinasztia, az i.e. 13. századból, azaz Tutanhamon és II. Ramszesz fáradók idejéből származik. A Királyok és a Királynők völgye közt elterülő Al-Asszaszif néven ismert temető előkelőségek sírhelye volt az ókori Egyiptomban.

A régészeti miniszter Haled el-Enani a helyszínen elmondta, hogy a síremlék helyén korábban több száz kisebb méretű szobrot, csontvázakat, koponyákat és mumifikált, többségében Thuyával ellentétben felismerhetetlenségig roncsolódott holttesteket, illetve azok maradványait is felfedezték. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.