Egy el sem készült székesegyház felavatásával ünnepelték Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát Bukarestben

külföld
2018 november 25., 11:35
comments 134
2018 október 4-én még bőszen dolgoztak a Nemzet Megváltása székesegyházon. A templomot november 25-én felszentelték, bár még mindig nem készült el.
photo_camera 2018 október 4-én még bőszen dolgoztak a Nemzet Megváltása székesegyházon. A templomot november 25-én felszentelték, bár még mindig nem készült el. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

El ugyan nem készült az Erdély és Románia egyesülését kimondó, 1918. december 1-i Gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumára, de azért vasárnap ünnepélyes keretek között felszentelték az ország legnagyobb ortodox templomát, a Nemzet Megváltása székesegyházat.

A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, összesen 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesnek a központi épülete készült el 95 százalékban, ezt szentelte fel Daniel román ortodox pátriárka Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és a görög ortodox egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsekkel.

A Nemzet Megváltása székesegyházat alapkövét 2007-ben tették le, az építkezés maga 2010-ben kezdődött. Az egyház adatai szerint eddig 110 millió euróba (35 milliárd forint) került, ennek 25 százalékát fedezték a hívők adományai, a többit a román helyi és központi közigazgatás szervei utalták. Azt, hogy a székesegyház és a köré tervezett épületegyüttes befejezése mennyibe fog kerülni, a patriarchátus nem árulta el, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.