Egy el sem készült székesegyház felavatásával ünnepelték Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát Bukarestben

2018 november 25., vasárnap 11:35
137
2018 október 4-én még bőszen dolgoztak a Nemzet Megváltása székesegyházon. A templomot november 25-én felszentelték, bár még mindig nem készült el. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

El ugyan nem készült az Erdély és Románia egyesülését kimondó, 1918. december 1-i Gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumára, de azért vasárnap ünnepélyes keretek között felszentelték az ország legnagyobb ortodox templomát, a Nemzet Megváltása székesegyházat.

A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, összesen 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesnek a központi épülete készült el 95 százalékban, ezt szentelte fel Daniel román ortodox pátriárka Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és a görög ortodox egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsekkel.

A Nemzet Megváltása székesegyházat alapkövét 2007-ben tették le, az építkezés maga 2010-ben kezdődött. Az egyház adatai szerint eddig 110 millió euróba (35 milliárd forint) került, ennek 25 százalékát fedezték a hívők adományai, a többit a román helyi és központi közigazgatás szervei utalták. Azt, hogy a székesegyház és a köré tervezett épületegyüttes befejezése mennyibe fog kerülni, a patriarchátus nem árulta el, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt