Svájcban leszavazták, hogy a nemzeti jog felülírja a nemzetközi jogot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A jobboldali-populista SVP, „a svájci emberek pártja” kezdeményezésére népszavazást tartottak a hétvégén (a függetlenségére hagyományosan kényes) Svájcban arról, hogy a svájci jog minden esetben élvezzen elsőbbséget a nemzetközi jogi kötelezettségekkel szemben. 

A közszolgálati SRF televízió által közölt eremények szerint az SVP akciója csúnyán leszerepelt: 67 százalék szerint rendben van az, hogy a nemzetközi jog erősebb hatállyal bír mint a nemzeti jogszabályok.  

A BBC tudósítója szerint az eredmény nagy blama a jobboldali pártnak, amely évek óta azt hangsúlyozza, hogy Svájcnak lazítania kell kapcsolatain az Európai Unióval, és korlátoznia a bevándorlást.

A tudósítók szerint NEM kampányt folytató pártok, vállalatok és civil szervezetek el tudták hitetni a választópolgárokkal, hogy a törvény elfogadása súlyos károkat okozott volna az ország nemzetközi megítélésében.

Velük szemben az SVP váratlanul a nemzeti szuverenitás és identitás mellett kardoskodott, de nehezen tudták eladni a koncepciójukat, mivel győzelmük esetében több ezer nemzetközi jogi és kereskedelmi szerződést kellett volna újratárgyalni és ez hamar éreztette volna hatását az állampolgárok mindennapjaiban is.

Valamivel fontosabb, hogy ezzel egyidejűleg Svájc népszavazott arról is, hogy extra juttatásokban részesítse azokat a gazdákat, akik nem távolítják el a tehenek szarvait.(A farmerek többsége eltávolítja a szarvakat, hogy a tehenek ne okozzanak sérülést egymásban és az állattartókban.) Egy svájci farmer, Armin Capaul nyolc éven át kampányolt és gyűjtött össze 100 ezer aláírást a referendumért, de kezdeményezését végül - szűk többséggel ugyan, de - elutasították. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.