Svájcban leszavazták, hogy a nemzeti jog felülírja a nemzetközi jogot

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A jobboldali-populista SVP, „a svájci emberek pártja” kezdeményezésére népszavazást tartottak a hétvégén (a függetlenségére hagyományosan kényes) Svájcban arról, hogy a svájci jog minden esetben élvezzen elsőbbséget a nemzetközi jogi kötelezettségekkel szemben. 

A közszolgálati SRF televízió által közölt eremények szerint az SVP akciója csúnyán leszerepelt: 67 százalék szerint rendben van az, hogy a nemzetközi jog erősebb hatállyal bír mint a nemzeti jogszabályok.  

A BBC tudósítója szerint az eredmény nagy blama a jobboldali pártnak, amely évek óta azt hangsúlyozza, hogy Svájcnak lazítania kell kapcsolatain az Európai Unióval, és korlátoznia a bevándorlást.

A tudósítók szerint NEM kampányt folytató pártok, vállalatok és civil szervezetek el tudták hitetni a választópolgárokkal, hogy a törvény elfogadása súlyos károkat okozott volna az ország nemzetközi megítélésében.

Velük szemben az SVP váratlanul a nemzeti szuverenitás és identitás mellett kardoskodott, de nehezen tudták eladni a koncepciójukat, mivel győzelmük esetében több ezer nemzetközi jogi és kereskedelmi szerződést kellett volna újratárgyalni és ez hamar éreztette volna hatását az állampolgárok mindennapjaiban is.

Valamivel fontosabb, hogy ezzel egyidejűleg Svájc népszavazott arról is, hogy extra juttatásokban részesítse azokat a gazdákat, akik nem távolítják el a tehenek szarvait.(A farmerek többsége eltávolítja a szarvakat, hogy a tehenek ne okozzanak sérülést egymásban és az állattartókban.) Egy svájci farmer, Armin Capaul nyolc éven át kampányolt és gyűjtött össze 100 ezer aláírást a referendumért, de kezdeményezését végül - szűk többséggel ugyan, de - elutasították. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.