Területcseréről szavaznak Komlón és Mánfán

POLITIKA
2018 november 25., 06:21
comments 54
Két opció
photo_camera Két opció Fotó: Katona Boglárka

Helyi népszavazáson hagyhatják jóvá a komlóiak és a mánfaiak a két település közti területcserét. Mánfa az 1990-es évek elején vált ki Komlóból, de azóta is maradtak rendezetlen kérdések, amelyeket most területcserével rendeznének. A népszavazásra bocsátott javaslat szerint Komló 23 hektárnyi területet és 85 ingatlant adna át Mánfának, amely 154 hektárt és 122 ingatlant adna Komlónak.

A területcserét a két település képviselő-testülete megszavazta, ugyanakkor az érintett területeken élőknek érvényes és eredményes népszavazással kell megerősíteniük mindkét helyen az önkormányzatok döntését. A népszavazáson kizárólag az érintett területeken lakók vehetnek részt: a választási névjegyzékben Mánfán négyen, Komlón pedig 34-en szerepelnek.

Balra Komló, jobbra Mánfa. A két településen vasárnap területcseréről szavazhat az érintett területeken élő 38 ember.
photo_camera Balra Komló, jobbra Mánfa. A két településen vasárnap területcseréről szavazhat az érintett területeken élő 38 ember.

A helyi népszavazás érvényességéhez a szavazásra jogosultak több mint felének (min. 20 fő) kell leadnia a voksát, az eredményességhez az szükséges, hogy a szavazók több mint fele (min. 11 szavazat) támogassa a két önkormányzat megállapodását.

Nem ez ma az egyetlen szavazás az országban, Sárándon a képviselőtestület szeptember 5-i önfeloszlatása után időközi önkormányzati választást rendeznek. A kistelepülési választásokon szokatlan, hogy pártjelöltek is induljanak, de itt a két független mellett egy szocialista jelölt is versenybe szállt a polgármesterségért, a 6 képviselői helyre pedig 24-en pályáznak. Sárándon 1908 választópolgár él.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.