Átszervez a Honvédelmi Minisztérium, bevezetik a honvédelmi alkalmazotti státuszt

honvédség
2018 november 26., 04:58
comments 31

Honvédelmi alkalmazottként dolgozhatnak tovább jövőre a Magyar Honvédség civil munkavállalói. Akik vállalják az új státust, jelentős illetményemelést kapnak és számos kedvezményben, pluszjuttatásban részesülnek, de a szakterületükön elméleti honvédelmi képzésen kell részt venniük - írta a hétfői Magyar Idők.

A cikk szerint hamarosan a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amelynek alapján a Honvédelmi Minisztérium szerkezeti átalakítást kíván végrehajtani a személyi állományán belül. A jövő év elejétől új jogállást vezetnek be, honvédelmi alkalmazott elnevezéssel. Az előterjesztés szerint a változás sok szempontból előnyösebb és egységesebb szabályokat állapít meg a honvédség civil dolgozóinak. Az új jogviszony az ahhoz tartozó előnyökkel párhuzamosan bizonyos kötelezettségekkel jár azoknak, akik vállalják, hogy honvédelmi alkalmazottak lesznek.

A honvédelmi alkalmazottak illetményemelésben részesülnek majd, és a korábbinál magasabb illetmények mellé kedvezőbb helyzetbe kerülnek a pluszjuttatások szempontjából is (például kiemelt jubileumi jutalomban is részesülnek). A fizetésemelést 2019. január elsejétől kezdődően, több lépcsőben kapják meg, az eddigi honvédelmi ágazati pótlék helyett egy új illetményelem bevezetésével, a honvédelmi illetménykiegészítéssel. A kedvezőbb szabályok és a megszerzett jogok megtartása mellett ugyanakkor rendelkeznek arról is, hogy az eddig közalkalmazotti jogviszonyban elismert idő honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül. A közalkalmazottként kapott címeket tehát változatlan feltételekkel megtartják a honvédelmi alkalmazottak is a jövőben.

A honvédelmi alkalmazotti jogviszony bevezetése azonban lehetővé teszi, hogy a minisztérium saját szabályozás alapján rendelkezhessen a nem katona, de honvédelmi szervezeteknél dolgozó - jelenleg még közalkalmazotti - személyi állományt érintő legfontosabb kérdésekről. Szerintük így jobban lehet alkalmazkodni a megváltozott munkaerőpiaci helyzethez, például a munkaerőhiányhoz, mivel az egyes ágazatokban tevékenykedő dolgozók között jobban lehet majd differenciálni az illetményeket - ismerteti a Magyar Idők. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.