A CNN hét európai országban mérte fel az antiszemitizmust: Magyarországon a legerősebb

2018 november 27., kedd 13:51
676

„Húszból egy európai még sosem hallott a holokausztról. Több mint a negyedük hiszi azt, hogy a zsidóknak túl nagy befolyásuk van a pénzügyi és üzleti világban. Minden ötödik gondolja azt, hogy az antiszemitizmus csupán válasz Izrael vagy a zsidók tetteire” – írja a CNN a hét európai országban végzett felmérését ismertető cikkében, mely szerint a zsidóellenes előítéletek Európa-szerte élnek és virulnak.

A CNN megbízásából dolgozó ComRes közvélemény-kutató cég hét európai országban, Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban, Magyarországon, Nagy-Brtianniában, Németországban és Svédországban kérdezett meg ezer-ezer embert. Reprezentatív felmérésük alapján Magyarországon különösen súlyos a helyzet. A hét ország átlagában minden tizedik európai vállalta csak antiszemitizmusát, de Lengyelországban már 15, Magyarországon pedig 20 százalék az antiszemitizmusukat nyíltan vállalók aránya. Vagyis – amennyiben tényleg reprezentatívnak tekinthető a kutatás – minden ötödik magyar antiszemita. Magyarországon ráadásul még azoknak is rendkívül alacsony az aránya, akiknek kedvező véleményük van a zsidókról. Míg a többi országban szignifikánsan többen voltak jó, mint rossz véleménnyel, Magyarországon nagyjából azonos, 21:19 azok aránya, akik jó, illetve rossz véleménnyel vannak a zsidóságról, a maradék semleges.

Az európai zsidóellenességben nagyon nagy szerepe lehet a múlt tagadásának. Ahhoz képest, hogy a második világháború csupán 73 éve ért véget, az európaiak 5 százaléka egyáltalán nem hallott a holokausztról – pedig még tízezer számra élnek köztünk túlélők. Ausztriában ez az arány a fiatalok körében már 12 százalék, a teljes népesség körében pedig 40 százalék azok aránya, akik saját bevallásuk szerint „csak nagyon keveset” tudnak a holokausztról. De még ha hallottak is róla, az európaiak egyharmada szerint a zsidók saját céljaik elérésére használják a holokausztot.

És bár az európaiak kétharmada szerint a Holokauszt-megemlékezések segítenek elkerülni a hasonló népirtásokat, egyharmaduk szerint ez csak eltereli a figyelmet napjaink népirtásairól. Magyarországon az átlagnál többen gondolják ezt. Mondjuk a magyarok negyede úgy tippeli, hogy a világ népességének 20 százaléka zsidó. Vagyis azt, hogy a világban 1,45 milliárd zsidó él, úgy százszorosa a 14-15 milliós globális zsidó népességnek. A zsidó népesség nagyságát a teljes felmérésben a megkérdezettek 40 százaléka becsülte felül, amikor úgy vélte, hogy országában 3-10 százalék lehet a zsidóság aránya. Valójában Izraelen kívül nincs ország, ahol meghaladná a 2 százalékot.

A ComRes online kérdőívére 2018. szeptember 7-20 között 7092 személy válaszolt hét országban. Magyarországon 1019-en vettek részt a felmérésben. Az adatokat súlyozták, hogy azok hitelesen tükrözzék az adott országok népességének összetételét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt