Hét perc alatt végeztek Dzsamál Hasogdzsi-val a gyilkosai, aztán zenét hallgattak a holttest eltüntetése közben

külföld
2018 november 27., 19:11
comments 209

Azt eddig is tudni lehetett, hogy Törökországnak hangfelvételei vannak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásáról, a török hatóságok ugyanis valószínűleg lehallgatták Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusát. A felvételeket már körbeküldték több más államnak is, a török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu pedig most a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott, kedden megjelent interjújában beszélt a felvételekről.

"Hét perc alatt végeztek vele. Előre kitervelt gyilkosság volt" - mondta a török diplomáciai tárca vezetője. Mint mondta, meghallgatta a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán elkövetett gyilkosságról készült hangfelvételeket.

"Hallani lehet, ahogy az igazságügyi orvosszakértő a többieket utasításokkal látja el, hogy hallgassanak zenét, miközben feldarabolja a holttestet. Érezni lehet, hogy élvezi az egészet" - mondta Cavusoglu.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg hazája isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. A konzulátus épületét és az időközben Szaúd-Arábiába hazautazott konzul rezidenciáját átvizsgáló török hatóságok szerint hang- és videofelvételek bizonyítják, hogy Hasogdzsit az épületben egy aznap érkezett 15 tagú szaúdi különítmény - soraiban egy igazságügyi orvosszakértővel - brutálisan meggyilkolta, feldarabolta, majd a földi maradványokkal még aznap visszautazott Szaúd-Arábiába. A holttest maradványai máig nem kerültek elő.

photo_camera Dzsamal Kasogdzsi, a szaúdi koronaherceggel kritikus újságíró Fotó: AFP

A külügyminiszter ugyanakkor nem fedte fel, hogy a török hatóságok miként jutottak a szaúdi konzulátusban elhangzottakról készült hangfelvételek birtokába. A török sajtóban már korábban is megjelentek részletek a hangfelvételek tartalmáról.

A törökországi sajtó kormányhoz közeli része és a török hatóságok magukat megnevezni nem kívánó tagjai pedig továbbra is arra gyanakodnak, hogy az ügyben Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös érintett. Recep Tayyip Erdogan török elnök ismételten jelezte, hogy a legfelső szaúdi vezetésnek köze van a gyilkossághoz. A szaúdi ügyészség ezzel szemben leszögezte, hogy a trónörökösnek nincs köze az ügyhöz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.