Mozgássérültek által vezérelt robotpincérek szolgálnak fel egy új tokiói kávézóban

külföld
2018 november 27., 16:22
comments 47

Mozgássérültek által távolról vezérelt robotpincérek szolgálnak fel egy új tokiói kávézóban. Az öt darab 1,2 méter magas robotot otthonukból irányítják a mozgássérültek, akik olyan betegségben szenvednek, mint az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS). A robotok veszik fel a rendeléseket és szolgálják fel az ételeket a próbaüzemben működő kávézóban, amely december 7-ig tart nyitva.

Az OriHime-D robotok videót és hangot továbbítanak az interneten keresztül, így az őket irányítók tableten vagy számítógépen keresztül mozgathatják őket. "A robotok lehetővé teszik a fizikai munkát és a társadalomban való részvételt" - mondta Kentaro Yoshifuji, a robotokat kifejlesztő Ory Lab Inc. vezetője, a kávézó egyik üzemeltetője a megnyitón tartott sajtótájékoztatón.

photo_camera Fotó: Ryuzo Suuki/The Yomiuri Shimbun

A tervek szerint a 2020-as tokiói Olimpiai és paralimpiai játékok idejére nyitják meg az állandó kávézót. A szervezők szerint partnerséget alakítottak ki a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatási támogatásának további előmozdítása érdekében távvezérelt robotok használatával. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.