Bepereli a Helsinki a Magyar Időket, mert azt hazudták, hogy ők segítették kártérítéshez Szögi Lajos gyilkosát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Helsinki Bizottság blogposztban tiltakozik a Magyar Idők két szerdai cikke ellen, amiben a lap tudósítója és Bayer Zsolt saját szavaikkal azt állítják, hogy a jogvédő szervezet közbenjárásával részesült 5 millió forintos kártérítésben Szögi Lajos, az olaszliszkai lincselés áldozatának egyik gyilkosa.

A szöveg szerint „Soros György aktivistái [azaz a Magyar Helsinki Bizottság emberei] járták ki a busás kártérítést.”  

Fotó: helsinkifigyelo.blog.hu

Pedig a Magyar Idők egyik újságírója még érdeklődött is az ügyben a Helsinkinél, ahonnan választ is kapott, és a kérdések pontosítását kérték. Erre már csak annyiban reagált, hogy rosszul informálták, ezért kérdései tárgytalanok. A cikkek mégis megjelentek a mai lapban.  

H. Dezsőnek azért ítélt meg kártérítést a bíróság, mert a fogvatartás körülményei a rács mögött töltött 10 év alatt elégtelenek voltak. A Helsinki ezzel kapcsolatban viszont leszögezte, hogy 

„a tény valójában az, hogy Magyar Helsinki Bizottság nem „járt közben” H. Dezsőnek kártalanítás ügyében, és nem biztosítottunk neki jogi képviseletet a bíróság előtti eljárásban”,

ezért „kénytelenek beperelni a kormányközeli sajtó szereplőit újabb hazugságaikért”.   

Azt írják, nem is voltak vele kapcsolatban, 2016-ban kaptak egyetlen levelet tőle a szegedi börtönből, de nem kártalanítás ügyben, hanem  megváltozott büntetőjogi megítélésről küldött kérdést. Kérdésére rövid választ kapott, de még ezt sem olvashatta, mert „a levél azzal jött vissza, hogy a címzettet nem sikerült megtalálni”. 

Az elkövető egyébként 46 milliós kártérítéssel tartozik még Szögi családjának, így a megítélt 5 milliós kártérítés végül várhatóan az áldozat családjához kerül. (Helsinki Figyelő)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.