Bepereli a Helsinki a Magyar Időket, mert azt hazudták, hogy ők segítették kártérítéshez Szögi Lajos gyilkosát

Több 444 videó?
Szeretném

A Helsinki Bizottság blogposztban tiltakozik a Magyar Idők két szerdai cikke ellen, amiben a lap tudósítója és Bayer Zsolt saját szavaikkal azt állítják, hogy a jogvédő szervezet közbenjárásával részesült 5 millió forintos kártérítésben Szögi Lajos, az olaszliszkai lincselés áldozatának egyik gyilkosa.

A szöveg szerint „Soros György aktivistái [azaz a Magyar Helsinki Bizottság emberei] járták ki a busás kártérítést.”  

Fotó: helsinkifigyelo.blog.hu

Pedig a Magyar Idők egyik újságírója még érdeklődött is az ügyben a Helsinkinél, ahonnan választ is kapott, és a kérdések pontosítását kérték. Erre már csak annyiban reagált, hogy rosszul informálták, ezért kérdései tárgytalanok. A cikkek mégis megjelentek a mai lapban.  

H. Dezsőnek azért ítélt meg kártérítést a bíróság, mert a fogvatartás körülményei a rács mögött töltött 10 év alatt elégtelenek voltak. A Helsinki ezzel kapcsolatban viszont leszögezte, hogy 

„a tény valójában az, hogy Magyar Helsinki Bizottság nem „járt közben” H. Dezsőnek kártalanítás ügyében, és nem biztosítottunk neki jogi képviseletet a bíróság előtti eljárásban”,

ezért „kénytelenek beperelni a kormányközeli sajtó szereplőit újabb hazugságaikért”.   

Azt írják, nem is voltak vele kapcsolatban, 2016-ban kaptak egyetlen levelet tőle a szegedi börtönből, de nem kártalanítás ügyben, hanem  megváltozott büntetőjogi megítélésről küldött kérdést. Kérdésére rövid választ kapott, de még ezt sem olvashatta, mert „a levél azzal jött vissza, hogy a címzettet nem sikerült megtalálni”. 

Az elkövető egyébként 46 milliós kártérítéssel tartozik még Szögi családjának, így a megítélt 5 milliós kártérítés végül várhatóan az áldozat családjához kerül. (Helsinki Figyelő)