18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Eladó Dead koponyadarabja, amit Euronymous postán küldött a Tormentor menedzserének

Popkult
2018 november 28., 12:15
comments 212

A Serial Killers Ink, egy bűncselekményekhez kötődő emléktárgyakat gyűjtő cég 3500 dollárért árul egy kétoldalas levelet, amit a Mayhem alapítója, a Varg Vikernes által meggyilkolt Øystein „Euronymous” Aarseth küldött Vámosi Tamásnak, a Tormentor menedzserének, aki Euronymous kiadójának, a Deathlike Silence-nek is a képviselője volt.

Euronymous a levelet a Mayhem akkori énekese, Per Yngve Ohlin, azaz Dead öngyilkossága után öt nappal írta, és Dead koponyájának egy darabja is hozzá van csatolva.

Euronymous a levél aljára kézzel még odaírta, hogy: „Most kaptam egy kontaktot Romániába, és a férfi egy kommunista!!!! Hihetetlen!”
photo_camera Euronymous a levél aljára kézzel még odaírta, hogy: „Most kaptam egy kontaktot Romániába, és a férfi egy kommunista!!!! Hihetetlen!” Fotó: Serial Killers Ink

A 21 éves Dead – aki koncertek előtt sok energiát fordított arra, hogy halottnak sminkelje magát, hetekre a földbe ásott, rohadó ruhákban lépett fel, és gyakran vagdosta a karját a színpadon – gyerekkora óta depressziós volt. A bátyja szerint 10 éves korában a társai annyit bullyingolták, hogy egy veréstől belső vérzése lett, megrepedt a lépe. Kórházba vitték, és egy darabig a klinikai halál állapotában volt.

Dead
photo_camera Dead

1991. április 8-án a Mayhem oslói főhadiszállásán felvágta az ereit és a torkát, majd fejbe lőtte magát, a búcsúüzenetében pedig többek között azt írta: „Elnézést a sok vérért.” Amikor a többiek megtalálták, mielőtt hívták volna a rendőröket, elszaladtak egy fényképezőgépért, hogy megörökítsék a pillanatot. Az egyik fotóból lett a Mayhem egy koncertlemezének legendás, nem hivatalos borítója.

Elterjedt a pletyka, hogy a tagok Dead agyának egy részéből pörköltet főztek, és megették, Euronymous pedig a koponyaszilánkokból nyakláncot fűzött, de erről úgy gondolták, a gitáros csak rá akar erősíteni az együttes gonosz imidzsére, ahogy azzal is, hogy azt terjesztette: Dead azért ölte meg magát, mert a black metal túl kommersz lett. Mint kiderült, a true black metal-os ismerőseinek küldte el a koponyadarabokat. A most árult levélben csak a végén említi az érménél is kisebb koponyadarabot:

„OK! Ennyi lenne. Csatolok egy kis darabot Dead koponyájából, ha esetleg meg szeretnéd tartani. Írj hamar!”

Balra Varg Vikernes, jobbra Euronymous
photo_camera Balra Varg Vikernes, jobbra Euronymous

Az öngyilkosság után a Mayhem tagjai felhívták a nem sokkal korábban feloszlott – de mint utóbb kiderült, néhány külföldre keveredett demónak hála, Norvégiában egész népszerű – budapesti Tormentor énekesét, az éppen Mayhem művésznéven hörgő Csihar Attilát, hogy fejezze be velük a De Mysteriis Dom Sathanas albumot. Ez olyan jól ment, hogy Csihar 2004-ben visszatért a Mayhembe, és azóta is velük zenél, pedig ahogy egy interjúban elmesélte, furcsa volt az első találkozás, miután a barátnőjével vonatra ült, és elutazott Norvégiába: „Ott vártak minket a pályaudvaron sodronyingben meg mit tudom én. Kicsit meg is ijedtem.” A Tormentor egyébként idén újra koncertezni kezdett. (Metal Sucks)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.