Szávay István azt mondja, ő csak viccből büdöszsidózott és kampósorrúzott le egy nőt, és hencegett azzal, hogy leütötte

POLITIKA
2018 november 28., 18:33
comments 406

A Hír TV-n szerdán megjelent egy videóriport arról, hogy Szávay István, a Jobbik képviselője és frakcióvezető-helyettese a párt egyik tisztújító kongresszusán társai előtt arról beszélt, hogy még előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen.

Szávay István, a Jobbik vezérszónoka az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 14-én.
photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A riportban hangfelvételek részleteit is bemutatták. Ezek szerint a nő beszólt Szávay-nak, hogy nácibűz van, erre ő lezsidózta és leütötte. A beszélgetésben aztán kampós orrú rohadéknak nevezte a nőt, akinek „elferdítette a heftijét kicsit”.

A felvételeket a kormánymédia emberei több ponton hirtelen elvágták, a beszélgetőtárs hangját eltorzították, így nem volt kizárható, hogy manipulálták. Végül délután Szávay maga erősítette meg annak valódiságát Facebook-oldalán, azzal együtt, hogy szerinte a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt. A következőt írta:

„Megütöttem-e egy nőt? Nem! 
Minősíthetetlen stílusban beszéltem-e? Igen”!

Idén májusban egy belvárosi klubban durva inzultus ért, ahol egy hölgy belém kötött, velem és a társaságomban lévőkkel szemben agresszívan, fenyegetően lépett fel, mondván, hogy náciknak semmi keresnivalójuk egy liberális szórakozóhelyen. Az esetet rendkívül megalázónak találtam, de mégis jobbnak láttam távozni. A történet másnap szóba került egy baráti társaságban, ennek egy jól hallhatóan megvágott felvétele került ma nyilvánosságra.

Szeretném leszögezni, hogy az elhangzottak jól hallhatóan egy rendkívül durva és ízléstelen vicc tárgyát képezték, ami természetesen nem igaz: tettlegességre nem került sor, ez nyilván túlzás volt, amit a beszélgetés során később magam is egyértelművé tettem. A felháborodásom szülte sértő hangnemért és jelzőkért elnézést kérek mindazoktól, akikben ez joggal felháborodást kelt. A nők elleni erőszakot határozottan elítélem: soha nem ütöttem meg és soha nem ütnék meg nőt”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.