Akkora botrány van az aldis tejföl miatt a vegán csoportokban, hogy a brojlercsirkék is csak kikerekedett szemekkel nézik

Elképesztő, milyen hatást tud kiváltani bizonyos körökben egy vegán termék, jelen esetben egy tejföl, amit csak a készlet erejéig lehetett kapni az Aldi üzleteiben. Bár magáról a termékről én most hallottam először, a körülötte kialakult hisztéria világosan megmutatta, hogy aki nagyon gyorsan nagyon gazdag szeretne lenni Magyarországon, jól teszi, ha hamar előáll egy megfizethető árú vegán tejföllel.
Attól a ponttól fogva, hogy az áru az üzletlánc polcaira került, odáig, hogy a vegán közösség egyik tagja filozofikus bejegyzést írt „a vegán tejföl hisztéria margójára” címmel, minden megtörtént, amit általában csak drámai kimenetelű szociológiai kísérletekről szóló beszámolókban olvashatunk.

Fotó: Facebook

Aki volt már tagja vegán csoportnak, pontosan tudja, hogy nemcsak jó vegán étteremből van kevés Magyarországon, de vannak olyan élelmiszercsoportok, pontosabban helyettesítő termékek, melyeket csak a felső középosztály tagjai engedhetnek meg maguknak, - már ha kaphatóak egyáltalán Magyarországon. Ez persze szomorú, de ami még szomorúbb, hogy az elmúlt napokban egy tejföl, ismétlem, egy tejföl miatt esett egymásnak vegán és vegán, vegán és troll, troll és kismama, viszonteladó és vegántérítő.

Röviden a sztori: a vegán Facebook-csoportok nagyon hasznosak, komolyan, nemcsak recepteket lehet itt cserélni, de rendszerint itt osztják meg egymással a vegánok a legjobb élelmiszer-lelőhelyeket is. A tejföl különösen érzékeny pont a húsról, tojásról, tejtermékekről, sőt, a mézről is lemondott hazánkfiai számára, így érthető lelkesedés fogadta a hírt, hogy az Aldiban a vegán termékek átlagáraihoz képest kimondottan olcsón, 299 forintért lehet vegán, Dr. Oetker márkájú tejfölt kapni. Csakhogy az árut csak időlegesen, a készlet erejéig lehet kapni. Ajajaj!

Ami ezután történt, nagyon komolyan mondom, hihetetlen.

Légyszi ne vásároljátok meg a tejfölt mások elől!

Amint a diszkontlánc polcaira került, a segítő szándékú felhasználók gyorsan megosztották a csoportokban, hogy melyik áruházban kapható már a tejföl. Volt, aki már itt elkövette az első hibát, és naivan azt is elárulta a csoporttagoknak, hogy több tálcával tárazott be a termékből. Ezt nem kellett volna. A kommentekből kiderült, ez nem szép dolog. 
„Dr Oetker tejföl helyzet 2.0 - lehet, szar arc vagyok, de én azt gondolom, hogy nem olyan vicces, ellenben kicsit önző dolog több tálcával úgy felpakolni, hogy mások utána csak a hűlt helyével találkoznak és szeretnének legalább pár darabhoz jutni, esetleg életükben először megkóstolni ezt a terméket. Mi délután jutunk oda, hogy megnézzük, hátha a Veszprémi Aldiban hagytak még párat… 

szerintem nem csak az állatok szeretete és a környezet védelme erény, hanem az is, ha másokra gondolva leküzdjük a mohóságunkat. 

Amúgy senkivel semmi bajom, csak ez előtt a 3-4 megvett tálcáról posztolok jelenség előtt kicsit értetlenül állok.

Magyar gógyi

Ezután még a hazai átlaghoz képest is gyorsan megjelentek a nyerészkedők, akik felvásárolták egy-egy áruház készletet, majd a csodatejfölt kétszeres, háromszoros áron próbálták meg eladni a csoporttagoknak. 

Fotó: Facebook

Arra még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy ezek az árusok csak - a vegán csoportokat rendszeresen terrorizáló - trollok voltak vagy tényleg csak fifikás üzletemberek, mindenesetre senkinek sem kívánom azt az oltást, amit a csoporttársaktól kaptak. A másik profitra vágyó csoport sokkal sima modorúbb, és biztosan nem trollkodnak - hanem segítenek. Ők azok, akik felhívják a figyelmet arra, hogy ez a tejföl nem is valami jó, de hála istennek az ő ismerőseik között épp akad valaki, aki ezerszer jobbat készít sokkal, de sokkal jobb áron. Ha a kedves csoporttagok nem bánják, meg is osztanák a kedves ismerős elérhetőségét, mert szeretnének segíteni a közösségnek, akik fájó módon aldis tejfölön marakodnak. 

„A vegán tejföl hisztéria margójára... Mindenkinek aki kimaradt és/vagy lemaradt az Aldis Oetker-ről. XY fél kilós kiszerelése 750.- Nagyon finom, házi és csak természetes anyagokat tartalmaz. Anyukám már csak ezzel főz. Akár egy hónapig is eláll a hűtőben. Remélem nem bánja XY, hogy így közzé teszem, de írjatok neki privátban!”

Písz

Minél nagyobb vehemenciával estek egymásnak a vegánok, annál többen akadtak ki a marakodáson, és előkerültek azok is, akik szerint eljött az idő, hogy tisztázzák: ez a termék nem is valami jó. Sőt, inkább egészségtelen. Végül eljött a pont, amikor nemcsak ígérgették, a tébolyt nehezen viselő tagok valóban inkább elhagyták a csoportot.

Ahogy az látszik, a tag nemcsak fenyegetőzött, valóban otthagyta a tejfölgate miatt a csoportotFotó: Facebook

Számomra azonban kétségtelenül az volt a csúcspont, amikor az aldis tejfölnek köszönhetően elolvashattam életem első bennfentes vegán viccét.

Fotó: Facebook

Még nincs vége

Sokan panaszkodás és acsarkodás helyett inkább a kezükbe vették az irányítást, és maguk keresték meg az Aldit, hogy megtudják, a jövőben mire számíthatnak tejfölfronton. Az egyenválaszt többen is kiposztolták, és bátran mondhatom, biztató. Az áruházlánc szóvivője azt írta, bár a szóban forgó tejfölt valóban csak időszakos terméknek szánták, figyelemmel kísérik a vásárlói igényeket, és megfontolják, hogy felveszik állandó termékeik listájára. Addig is a nagy érdeklődésre való tekintettel berendeltek még egy nagyobb készletet. A tejföl-gate mindenesetre lassan lecsengeni látszik, lassan, de megnyugodnak a kedélyek, és sokan már a tanulságokat próbálják levonni. 

Fotó: Facebook

Epilógus

„A sok vegán tejföl zavaró. Aztán mikor ezt egyre többen veszik észre, és kiírják csoportba, az is zavaró. Akkor ha most engem az zavarna hogy másokat zavar, hogy a vegan tejföl téma zavaró, és még néhányan egyet értenének velem, akkor azzal elérnénk, hogy másokat már az zavarna, hogy zavar, hogy az embereket zavarja, hogy a vegán tejföl téma zavaró ? Off.” - Az egyik vegán csoportból.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér