Az ENSZ a védelme alá vette a reggaet

Felkerült a reggae az emberiség szellemi kulturális örökség listájára – közölte az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottsága a Port Louis-i tanácskozásán.

A jelölést a zenei műfaj hazája, Jamaica nyújtotta be, Olivia Grange, a karibi szigetország kulturális minisztere a tanácskozáson úgy érvelt:

„A reggae egyedülállóan jamaicai. Ezt a zenét mi hoztuk létre, és a világ összes szegletébe átterjedt.”

G Ras (Komáromy Gergely) énekel a magyar G Ras & Fyah Rebels együttes koncertjén a 26. Sziget fesztivál harmadik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2018. augusztus 10-én este.Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A reggae mellett 9 másik hagyományt, ünnepi rítust, előadó-művészetet, régi kézműves gyakorlatot vett fel a bizottság a szellemi kulturális örökség listájára, köztük

  • a dél-franciaországi parfümkészítés gyakorlatát,
  • az azeri-török-kazah kezdeményezésű, 12 mondából álló Dede Korkut könyvét,
  • a fehér, a sarlós gamandor gyógyfű betakarításának bosznia-hercegovinai hagyományát,
  • a horvátországi Medimurska popevka népdalt,
  • a kubai Las Parrandas népművészeti fesztivált, és
  • a kékfestés hagyományát Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia kezdeményezésére.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, előadó-művészeteket, ünnepi rítusokat, társadalmi gyakorlatokat, régi tudományágak tudásanyagát tartalmazza. A mauritiusi fővárosban hétfőn kezdődött és december 1-ig tartó ülésen több mint 40 hagyomány jelöléséről döntenek. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.