Az ENSZ a védelme alá vette a reggaet

zene
2018 november 29., 13:29
comments 135

Felkerült a reggae az emberiség szellemi kulturális örökség listájára – közölte az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottsága a Port Louis-i tanácskozásán.

A jelölést a zenei műfaj hazája, Jamaica nyújtotta be, Olivia Grange, a karibi szigetország kulturális minisztere a tanácskozáson úgy érvelt:

„A reggae egyedülállóan jamaicai. Ezt a zenét mi hoztuk létre, és a világ összes szegletébe átterjedt.”

photo_camera G Ras (Komáromy Gergely) énekel a magyar G Ras & Fyah Rebels együttes koncertjén a 26. Sziget fesztivál harmadik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2018. augusztus 10-én este. Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A reggae mellett 9 másik hagyományt, ünnepi rítust, előadó-művészetet, régi kézműves gyakorlatot vett fel a bizottság a szellemi kulturális örökség listájára, köztük

  • a dél-franciaországi parfümkészítés gyakorlatát,
  • az azeri-török-kazah kezdeményezésű, 12 mondából álló Dede Korkut könyvét,
  • a fehér, a sarlós gamandor gyógyfű betakarításának bosznia-hercegovinai hagyományát,
  • a horvátországi Medimurska popevka népdalt,
  • a kubai Las Parrandas népművészeti fesztivált, és
  • a kékfestés hagyományát Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia kezdeményezésére.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, előadó-művészeteket, ünnepi rítusokat, társadalmi gyakorlatokat, régi tudományágak tudásanyagát tartalmazza. A mauritiusi fővárosban hétfőn kezdődött és december 1-ig tartó ülésen több mint 40 hagyomány jelöléséről döntenek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt