Először ítéltek el rendőröket a Fülöp-szigeteken a drogháborúban elkövetett törvénytelen gyilkosságért

külföld
2018 november 29., 05:41
comments 40

29 hónapja tart már Rodrigo Duterte elnök "drogháborúnak" nevezett törvénytelen kivégzéssorozata a Fülöp-szigeteken. Az elnök engedélyével a hatóságok bírósági eljárás nélkül, szabadon végezhetnek ki, gyakorlatilag bárkit, akit kábítószer fogyasztásával vagy terjesztésével vádolnak. Az akció kezdete óta először a Fülöp-szigeteki bíróság rendőröket vont felelősségre egy ilyen gyilkosság miatt.

Jeremias Pereda, Jerwin Cruz és Arnel Oares, a három elítélt rendőrtiszt.
photo_camera Jeremias Pereda, Jerwin Cruz és Arnel Oares, a három elítélt rendőrtiszt. Fotó: TED ALJIBE/AFP

A három rendőrtiszt 2017 augusztusában gyilkolt meg egy 17 éves középiskolást, Kian Loyd delos Santost. A fiú holttestét egy sikátorban találták meg, bal kezében egy fegyverrel. A rendőrök azt állították, hogy ellenállt a hatósági intézkedésnek, önvédelemből ölték meg. Aztán nyilvánosságra kerültek a környékbeli térfigyelő kamerák felvételei, amelyek alapján nyilvánvanlóvá vált a rendőrség hazugsága:

delos Santost a rendőrök erőszakosan terelték be a sikátorba, ahol aztán agyonlőtték.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, a hatóságok törvénytelen kivégzései nagy nyilvánosságot kaptak. A bíróság ítélete alapján a rendőrök akár negyven évet is börtönben tölthetnek.

A Fülöp-szigeteken a "drogháborúnak" nevezett gyilkosságsorozat kezdete óta a hatóságok a hivatalos adatok szerint törvényes eljáráson kívül már legalább 4800 emberrel végeztek. A jogvédők szerint a valós adat közelebb lehet a 12 ezerhez, egyes becslések szerint a 20 ezret is meghaladhatja. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.