51 partra vetett gömbölyűfejű-delfin pusztult el Új-Zélandon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Csaknem száz gömbölyűfejű-delfin vetődött partra Új-Zélandon, a Chatham-szigetek egyik strandján. A 80-90 állatból több tucatnak végül sikerült visszavergődnie az óceánba, de 50 állat elpusztult egyet pedig el kellett altatni, írja a BBC. Az elmúlt héten ez már a harmadik tömeges delfinpusztulás, kétszáznál is több bálna pusztult el pár nap alatt.

"Sajnos nem volt esély a megmentésére, így meg kellett hoznunk a döntést az eutanáziáról. Ez volt a leghumánusabb, amit tehettünk" - kommentálta az elaltatott delfin esetét az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium helyi illetékese, Dave Carlton. "Ez mindig borzalmas döntés" - tette hozzá.

Az új-zélandi hatóságok a helyi szokások szerint az őslakos maori közösséggel egyeztetve intézi a delfintetemek elvermelését. A delfineket közvetlenül a parton fogják eltemetni, de előtte mintát vettek a bőrükből és a zsírszöveteikből, hogy kiderítsék, mi lehet a tömeges partravetődés oka. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.