Erős, 7.0-ás földrengés rázta meg Alaszkát

Tbg
2018 november 30., péntek 19:02
91

Erős földrengés sújtotta pénteken Alaszka állam Anchorage nevű, legnépesebb városától északra 13 km-re, 7.0-es erősségű rengéseket mértek magyar idő szerint este fél hét körül, helyi idő szerint reggel 8:29-kor.

A földmozgás utakat tört össze, házakat rázott meg, de egyelőre a károkról csak nagyon kevés információt tudni. 

Mivel Anchorage tengerparti város, cunamiriadó is életbe lépett.  Félő, hogy árhullám indul meg a Csendes-óceánon dél felé, illetve az állam partmenti szakaszain.

A helyi Sarah Gordon Facebookra feltöltött fotóján jól látható, milyen pusztítást végzett a földrengés az úthálózat egyes részein.  Az autó egy aszfaltszigeten találta magát, miután körülötte beszakadt a burkolat:

Ezen a videón egy másik hatalmas, úttesten keletkezett luk látszik, illetve sérült, megrepedt házak a helyiek által készített Snapchat-felvételekből.

A mentést nehezítik a nehéz téli körülmények és az, hogy Alaszkában kevés ideig van világos. Másfelől viszont egy olyan állam, ahol hozzászoktak az emberek a gyakori rengésekhez, ez az USA legtöbb földrengést elszenvedő állama, itt mértek 1946-ban 9,2-es erősségűt, ami ma is a legerősebb, USA-ban mért rengés. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt