Hat és fél évet kapott egy szír huszonéves, aki merényletet akart elkövetni Németországban

Hat és fél év börtönre ítélte a német bíróság azt a szíriai férfit, akit egy évvel korábban vettek őrizetbe robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt Schwerinben - jelentették hírügynökségek pénteken.

A német adatvédelmi törvények értelmében csak Yamen A.-ként emlegetett fiatalember szélsőséges iszlamista világnézetétől indíttatva 2017-ben határozta el, hogy pokolgépes merényletet hajt végre azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember életét kioltsa Schwerin környékén.  Thomas de Maiziere, akkor belügyminiszter, be is számolt akkoriban, hogy komoly merényletet sikerült megakadályozniuk.

A szövetségi legfőbb ügyészség szóvivője, Frauke Köhler elmondta, Yamen A. az interneten adatokat gyűjtött a pokolgépek készítéséről, és ennek alapján beszerzett számos eszközt és különböző vegyi anyagokat, amelyek alkalmasak távirányítású robbanószerkezet előállítására.

A hamburgi legfelsőbb bíróság ítélete nem jogerős, a védelem fellebbezett.

Az alig 20 éves Yamen A. menedékkérőként érkezett Németországba 2015 őszén, a migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában. Menedékjogi kérelmét 2016 februárjában nyújtotta be, két hónappal később úgynevezett oltalmazott státuszt kapott. Ilyen jogállás azoknak a menedékkérőknek jár, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert hazájukban súlyos sérelem érheti őket.

A vizsgálat kiderítette, hogy 2017-ben, weboldalakon keresztül radikalizálódott és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szimpatizánsává vált. (MTI/France24)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.