Sheryl Sandberg, a Facebook második számú vezetője adott utasítást a Soros utáni kutakodásra

külföld
2018 november 30., 10:12
comments 127
Sheryl Sandberg 2018. szeptember 5-én, szenátusi meghallgatásán.
photo_camera Sheryl Sandberg 2018. szeptember 5-én, szenátusi meghallgatásán. Fotó: JIM WATSON/AFP

Sheryl Sandberg, a Facebook Mark Zuckerberg utáni legbefolyásosabb vezetője, a cég ügyvezető igazgatója utasította a vállalat kommunikációs osztályát arra, hogy kutakodjanak Soros György üzleti érdekeltségei után, írja a New York Times. A lapnak három, a történteket ismerő forrás állítja, hogy Soros Facebook elleni januári kirohanása után Sandberg emailben kért információkat Soros üzleti érdekeltségeiről. A Times szerint ez alapján úgy tűnik, Sandbergnek igenis volt szerepe a Facebook Soros utáni kutakodásaihoz.

Ezt korábban tagadták. Miután a New York Times leleplezte, hogy a Facebook egy republikánusokhoz közeli tanácsadócéget kért fel arra, hogy gyűjtsenek lejárató információkat Sorosról, Sandberg - és Zuckerbeg is -még azt is tagadta, hogy egyáltalán megbízták volna a céget. A múlt héten egy blogposztban végül azt már beismerte, hogy az ő asztalát is megjárták a cég által összeállított anyagok.

A botrányért egy alacsonyabb beosztású vezető, Elliot J. Scharge vállalta a felelősséget, ő távozik is a cégtől.

A Facebook amúgy igyekszik úgy beállítani a történteket, mintha csak körültekintően jártak volna el. Sugalmazásuk szerint attól tartottak, hogy Soros a Facebook-részvények zuhanására spekulálva támadta felelőtlensége miatt a céget.

"Sandberg folyamatosan változó sztorija alapján nehezen hihető bármilyen tagadása. A Facebooknak azonnal nyilvánosságra kéne hoznia a belső leveleket és a kutatás minden részletét" - nyilatkozta a Timesnak Eddie Vale, a Freedom from Facebook nevű csoport szóvivője. Ez a csoport egyebek mellett azt kéri számon a Facebookon, hogy nem tett eleget az álhírek és az orosz propaganda terjedése ellen. A csoportot Soros anyagilag támogatja. Sandberg amúgy az álhír- és propaganda-botrányban is nyakig benne van, az már régebben kiderült, hogy ő és Zuckerberg sokkal korábban szembesültek a problémával, minthogy nyilvánosan beismerték volna annak létezését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.