Vattacukor volt nála, három hónapra lecsukták

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A hölgy éppen előkészületeket tesz a vattacukor terítésére. Képünk illusztráció.Fotó: Spyros Papaspyropoulos / Flickr CC BY NC-ND 2.0

Kártérítésért perli a rendőrséget, a georgiai Monroe megyét és egy drogteszt gyártóját egy georgiai nő. Dasha Finchert 2016 szilveszter éjszakáján, egy rutin közúti ellenőrzés után vették őrizetbe, miután az autójában talált vattacukrot a teszt elvégzése után metamfetaminként azonosították.

A vattacukor mennyisége alapján nem csupán birtoklással, hanem kábítószerkereskedelemmel is megvádolták, így a helyi bíróság egymillió dollárban határozta meg óvadékát. Fincher ezt nem tudta kifizetni, így 2016 december 31-től 2017 április 4-ig börtönben volt, mert csak három hónappal később ejtették ellene a vádat.

A lefoglalt "drogot" hivatalosan bevizsgáló állami labor ugyanis csak március 22-én állapította meg a kék színű vattacukorról, hogy valóban csak vattacukor.

Fincher keresetében azt írja, hogy élete fontos eseményeiről maradt le törvénytelen fogva tartása miatt. Hogy mást ne mondjuk, elzárása idején születtek meg unokái, egy ikerpár, lánya pedig elvetélt. Emellett azt is kifogásolja, hogy bár ejtették ellene a vádakat, a priuszát nem törölték.

Fincher esete amúgy nem egyedi. A ProPublica nonprofit oknyomozó alapítvány 2016-os cikke szerint a közúti ellenőrzéseken használt olcsó drogtesztek rendszeresen adnak téves pozitív eredményt, így Amerika-szerte ezrével vesznek őrizetbe jogtalanul embereket. A Washington Post cikke szerint ezek a gyakorlatilag használhatatlan drogtesztek többek között aprósüteményekről, mentolos cukorkákról, dezodorokról, teákról és még tucatnyi más, teljesen ártalmatlan dologról mutatták ki, hogy kábítószerek. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.