Vattacukor volt nála, három hónapra lecsukták

A hölgy éppen előkészületeket tesz a vattacukor terítésére. Képünk illusztráció.Fotó: Spyros Papaspyropoulos / Flickr CC BY NC-ND 2.0

Kártérítésért perli a rendőrséget, a georgiai Monroe megyét és egy drogteszt gyártóját egy georgiai nő. Dasha Finchert 2016 szilveszter éjszakáján, egy rutin közúti ellenőrzés után vették őrizetbe, miután az autójában talált vattacukrot a teszt elvégzése után metamfetaminként azonosították.

A vattacukor mennyisége alapján nem csupán birtoklással, hanem kábítószerkereskedelemmel is megvádolták, így a helyi bíróság egymillió dollárban határozta meg óvadékát. Fincher ezt nem tudta kifizetni, így 2016 december 31-től 2017 április 4-ig börtönben volt, mert csak három hónappal később ejtették ellene a vádat.

A lefoglalt "drogot" hivatalosan bevizsgáló állami labor ugyanis csak március 22-én állapította meg a kék színű vattacukorról, hogy valóban csak vattacukor.

Fincher keresetében azt írja, hogy élete fontos eseményeiről maradt le törvénytelen fogva tartása miatt. Hogy mást ne mondjuk, elzárása idején születtek meg unokái, egy ikerpár, lánya pedig elvetélt. Emellett azt is kifogásolja, hogy bár ejtették ellene a vádakat, a priuszát nem törölték.

Fincher esete amúgy nem egyedi. A ProPublica nonprofit oknyomozó alapítvány 2016-os cikke szerint a közúti ellenőrzéseken használt olcsó drogtesztek rendszeresen adnak téves pozitív eredményt, így Amerika-szerte ezrével vesznek őrizetbe jogtalanul embereket. A Washington Post cikke szerint ezek a gyakorlatilag használhatatlan drogtesztek többek között aprósüteményekről, mentolos cukorkákról, dezodorokról, teákról és még tucatnyi más, teljesen ártalmatlan dologról mutatták ki, hogy kábítószerek. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.