Visszaszólt a Filmalap a magát cserepadra ültetett világbajnok-jelöltnek tartó Pálfi Györgynek

Tbg
FILM
2018 november 30., 22:43
comments 141

„A Filmalap összesen 632 millió forinttal támogatta Pálfi György legutóbbi, Az Úr hangja címmel készült mozifilmjének létrejöttét. (...) Nagyon sajnáljuk, hogy mindennek ellenére Pálfi György úgy érzi, hogy „nem jutott filmezési lehetőséghez” az elmúlt időszakban” - közölte Facebook-oldalán a Magyar Nemzeti Filmalap.

A magyar állami filmfinanszírozó intézmény és Pálfi György között azóta dúl a nyilakozatháború - hol kisebb, hol nagyobb elánnal -, hogy a rendező Toldi-filmjét a Filmalap végül nem finanszírozta meg, az alkotás költségvetése 2,5 milliárd forint lett volna.

Pálfi, aki egyébként az utóbbi évtizedek legérdekesebb magyar filmjeit készítette el, egy, a Hvg.hu-nak adott interjúban emlegette fel a Toldi-projekt elbukását: Andy Vajna kormánybiztossal azon balhézott össze, hogy a Filmalap - akkor még - nem volt hajlandó finanszírozni a film egészét, annak tíz százalékát Pálfi produkciós cégének kellett volna előteremtenie. (A magyar filmgyártás nem üzleti, hanem állami finanszírozási rendszerben működik).

Pálfi a Hvg-nek azt mondta, azért sajnálja a Toldi filmtervének bedőlését, mert három éve ráment és személyesen ő akkor érezte magát a legjobb formában. Szerinte a kurzus is jól járt volna, lett volna egy nemzeti eposz Arany János születésének 200. évfordulójára. A történelmi filmek fájó hiányát a kultúrharc legújabb fordulójában is felhozták a kormányzat jobboldali kritikusai.

Pálfi az interjúban elmondta, a Toldi-projektet újra beadja majd az újonnan létrejövő történelmi filmekkel foglalkozó alapnak. (Hvg.hu/Fb)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.