Így üldözte el a Fidesz a CEU-t Magyarországról

politika
2018 december 03., 12:16
comments 129
  • Orbán meghirdette a Soros elleni harc évét, aztán jött is a személyre szabott törvény is.
  • Nobel-díjasok kiállása sem számított.
  • A végére már az amerikai nagykövet is látványosan elengedte az ügyet.
  • A kormány másfél év alatt elüldözte a legjobb magyarországi egyetemet. 

Az ügy legfontosabb állomásai:

Orbán Viktor miniszterelnök Habony Árpád 888 nevű kiadványában arról beszél, hogy “A következő év Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról fog szólni.” - 2016. december 15.

Az Origón megjelenik egy cikk "Súlyos szabálytalanságokkal működik Magyarországon a Soros-egyetem" címmel, ami az Oktatási Hivatal vizsgálatára hivatkozva lényegében írja, hogy a CEU törvénytelenül működik Magyarországon. - 2017. március 28.

Az origós cikk megjelenésének napján Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter törvényjavaslatot nyújt be a felsőoktatási törvény módosítására, ami később Lex CEU-ként válik ismertté. Ez a törvény írja elő a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek, hogy abban az "anyaországukban" is kötelező kampuszt működtetniük, és ezzel kvázi utólag megteremtik a CEU működésének szabálytalanságát. - 2017. március 28.

Orbán Viktor miniszterelnök csalással vádolja meg a CEU-t, és arról beszél, hogy nem fair a magyar egyetemekkel szemben, hogy ők amerikai diplomát is adnak. - 2017. március 31.

Haza és nemzetközi tudósok, Nobel-díjas kutatók állnak ki a CEU mellett. - 2017. tavasztól.

A CEU megállapodást ír alá a New Yorkban működő Bard College-val teljesítve a törvényben szabott feltételeket, de a magyar kormány továbbra sem hajlandó aláírni az egyetem jövőjét Budapesten biztosító megállapodást. - 2017. szeptember 8.

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David Cornstein az RTL-nek adott interjúban teszi egyértelművé, hogy a CEU Budapesten maradása kiemelt fontosságú a számára. - 2018. július 20.

Michael Ignatieff, a CEU rektora bejelenti, hogy ha a magyar kormány december 1-ig nem írja alá az egyetem jövőjét biztosító megállapodást, akkor lényegében Bécsbe költöznek. - 2018. október 25.

Soros György Bécsben tárgyal Sebastian Kurz osztrák kancellárral az egyetem költözéséről. - 2018. november 19.

Két nappal a határidő lejárta előtt David Cornstein amerikai nagykövet 180 fokos fordulatot mutat be az ügyben, és arról beszél, hogy a CEU marginális kérdése, az egyetem pedig saját magának köszönheti, hogy távoznia kell. - 2018. november 30.

„Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából” - közli Michael Ignatieff CEU rektor, és bejelenti, hogy az egyetem lényegében távozik Magyarországról. - 2018. december 3.

Ellenségkeresés, félreértett nemzetközi politika, fegyver a Jobbik ellen

Arról a mai napig többféle elmélet kering, hogy a kormány miért támadt neki a CEU-nak.

aki a Fideszhez hasonlóan ellenséget lát a milliárdosban, de a magyar diplomácia rosszul mérte fel, hogy az Egyesült Államokban a CEU-t elsősorban amerikai egyetemnek tekintik, és mindkét nagy párt, a demokraták és a republikánusok is kifejezetten rossz néven vették a megtámadását.

  • A CEU ügye politikai fegyver is lehetett 2017 tavaszán a néppártosodó Jobbikkal szemben.

Az egyetem megtámadása nem fért bele az egykor szélsőséges párt, új, mérsékelt támogatóinak, ezért a Jobbiknak fel kellett volna emelnie a szavát a kormány akciója ellen, de közben a CEU elüldözése nagyon is szimpatikus lehetett a Jobbik régi, szélsőségesebb bázisának, akik meg pont a lépést támogatását várhatták el a vezetéstől, így a Jobbik nehéz helyzetbe került.

  • A CEU megtámadása a Fidesz ellenségkereső politikájába is illeszkedett,

2017-ben a kormány milliárdokat költött mindenféle Sorost lejárató, demonizáló kampányokra, ehhez szinte szervesen kapcsolódott az általa alapított egyetem megtámadása.

  • A CEU üldözése jelentős teret kapott a nyilvánosságban, miközben a magyar emberek jelentős részének nincs kapcsolata az egyetemmel.

Ez ilyen értelemben egy hálás téma volt a Fidesznek, szívesebben beszéltek a Soros György ellen harc részeként erről, mint mondjuk a korrupcióról vagy az egészségügyi állapotáról. A Fidesz azt is üzenhette: “Nézzétek, az ellenzéket csak valami fura budapesti (külföldi, Soros) egyetem érdekli, nem a ti életetek. Csak azért mennek tüntetni, csak ezzel vannak tele a lapok, míg nekünk a ti valódi problémáitok a legfontosabbak.”

  • Az is látszik, hogy valójában sem az EU sem az Egyesült Államok nem veszi azért igazán komolyan az egyetem ügyét.

Az amerikai nagykövet először kiállt ugyan a CEU-ért, de amikor már pár napja kiderült, hogy vesztett ügyről van szó, azonnal Sorost kezdet hibáztatni. Az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber korábban még "vörös vonalként" beszélt a témáról, de aztán mégsem lett semmilyen következménye, hogy a Fidesz átlépte azt. Nyilván nem ezek indították el az egyetem elleni támadást, de az erőtlen reakcióknak hatása lehetett a dolog kimenetelére, tehát hogy tényleg elköltözik a CEU Budapestről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.