Az olasz egészségügyi miniszter kirúgta a tudományos tanácsadó testületét

külföld
2018 december 04., 11:49
comments 119
Giulia Grillo, az oltás- és tudományellenes fasisztopopulista olasz egészségügyi miniszter.
photo_camera Giulia Grillo, az oltás- és tudományellenes fasisztopopulista olasz egészségügyi miniszter. Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Az olasz egészségügyi miniszter, Giulia Grillo fogta magát, és kirúgta a teljes tudományos tanácsadó testületét. "Ideje újaknak helyet csinálnunk" - indokolta a döntését. Roberta Siliquini, a harminc fős, tekintélyes egészségügyi szakemberekből álló testület vezetőjét ez annyiban nem lepte meg, hogy állítása szerint Grillo, aki a nyáron még a kötelező védőoltások ellen kampányolt, mígnem egy kanyarójárvány észhez nem térítette, minisztersége első fél évében egyetlen kérdésben sem kérte ki a tudományos testület tanácsát.

Grillót az Öt csillag mozgalom delegálta a fasisztopopulista olasz kormánykoalícióba. A párt 2013-ban még hangosan kampányolt egy időközben totális kamunak bizonyult csodálatos rákterápia mellett, amit egy, a rákkutatáshoz mit sem értő pszichológus dolgozott ki, és reklámozott azzal, hogy csodákra képes. Ez a felsülés nem vette el a populisták kedvét attól, hogy beleokoskodjanak egészségügyi szakkérdésekbe. A választási kampányban oltásellenes ötleteikkel is házaltak, hatalomra kerülésük után pedig Grillo bejelentette, hogy ezentúl orvosok helyett a szülők maguk igazolhatják, hogy beoltatták a gyermekeiket az Olaszországban kötelező tíz védőoltással.

Ebből elég nagy káosz lett az iskolaév kezdetén, aztán amikor novemberben kanyarójárvány tört ki az országban, a kormány is visszakozni kényszerült: bejelentették, hogy mégiscsak marad a tíz kötelező védőoltás, egyben felszólították 800 ezer olasz gyermek szüleit, hogy oltassák be őket kanyaró ellen (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.