Az olasz egészségügyi miniszter kirúgta a tudományos tanácsadó testületét

Giulia Grillo, az oltás- és tudományellenes fasisztopopulista olasz egészségügyi miniszter.Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Az olasz egészségügyi miniszter, Giulia Grillo fogta magát, és kirúgta a teljes tudományos tanácsadó testületét. "Ideje újaknak helyet csinálnunk" - indokolta a döntését. Roberta Siliquini, a harminc fős, tekintélyes egészségügyi szakemberekből álló testület vezetőjét ez annyiban nem lepte meg, hogy állítása szerint Grillo, aki a nyáron még a kötelező védőoltások ellen kampányolt, mígnem egy kanyarójárvány észhez nem térítette, minisztersége első fél évében egyetlen kérdésben sem kérte ki a tudományos testület tanácsát.

Grillót az Öt csillag mozgalom delegálta a fasisztopopulista olasz kormánykoalícióba. A párt 2013-ban még hangosan kampányolt egy időközben totális kamunak bizonyult csodálatos rákterápia mellett, amit egy, a rákkutatáshoz mit sem értő pszichológus dolgozott ki, és reklámozott azzal, hogy csodákra képes. Ez a felsülés nem vette el a populisták kedvét attól, hogy beleokoskodjanak egészségügyi szakkérdésekbe. A választási kampányban oltásellenes ötleteikkel is házaltak, hatalomra kerülésük után pedig Grillo bejelentette, hogy ezentúl orvosok helyett a szülők maguk igazolhatják, hogy beoltatták a gyermekeiket az Olaszországban kötelező tíz védőoltással.

Ebből elég nagy káosz lett az iskolaév kezdetén, aztán amikor novemberben kanyarójárvány tört ki az országban, a kormány is visszakozni kényszerült: bejelentették, hogy mégiscsak marad a tíz kötelező védőoltás, egyben felszólították 800 ezer olasz gyermek szüleit, hogy oltassák be őket kanyaró ellen  (Via The Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.