Hónapok óta gyakorlatilag lehetetlen nem- és névváltoztatást intézni Magyarországon

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

2018 májusa óta ismételten nem bírálják el a nemük jogi elismerését kérő transzneműek kérelmeit a hatóságok, mondja a Transvanilla Transznemű Egyesület. A magyar kormány 2016 novemberében az alapvető jogok biztosának vizsgálata után felfüggesztette a nem- és névváltoztatási eljárásokat. Ez elég faramuci döntés volt, az alapvető jogok biztosa ugyanis azzal kapcsolatban emelt kifogást, hogy a hivatalok addig újabb és újabb, semmilyen jogszabályban vagy tájékoztatóban nem szereplő követelményeket állítottak a nemük jogi elismerését kérő transzneműek elé. Miután az ombudsman megállapította, hogy ez így aggályos, a kormány inkább en bloc felfüggesztette az eljárásokat.

2017 decemberében aztán egy kormányrendelet (a 429/2017 (XII. 20.) rendezte az eljárásokat, bár ezt a jogi eljárást továbbra is egészségügyi szakvéleményhez kötötték. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a kormányhivatal továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériumától várt szakvéleményt egy-egy nemváltoztatás engedélyezéséhez, miközben az EMMI meg úgy vélte, hogy a részéről szükségtelen további véleményezés, mert a kérdés az ombudsman álláspontja alapján is jogi kérdés.

Ez a gyakorlatban azt eredményezte, hogy május óta ismét lehetetlen a transzneműek nem- és névváltoztatása. Ez komoly pszichés megterhelést jelent a transzneműeknek, akik így jogilag nem tudják elismertetni magukat. Az egyesület ezért most adománygyűjtő kampányt kezdett, hogy pszichoszociális és jogi támogatást tudjon adni nekik. 385 ezer forint támogatást szeretnének összegyűjteni, ennek egyharmadát már összeadta 9 támogató.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.