Hónapok óta gyakorlatilag lehetetlen nem- és névváltoztatást intézni Magyarországon

POLITIKA
2018 december 04., 07:43
comments 49

2018 májusa óta ismételten nem bírálják el a nemük jogi elismerését kérő transzneműek kérelmeit a hatóságok, mondja a Transvanilla Transznemű Egyesület. A magyar kormány 2016 novemberében az alapvető jogok biztosának vizsgálata után felfüggesztette a nem- és névváltoztatási eljárásokat. Ez elég faramuci döntés volt, az alapvető jogok biztosa ugyanis azzal kapcsolatban emelt kifogást, hogy a hivatalok addig újabb és újabb, semmilyen jogszabályban vagy tájékoztatóban nem szereplő követelményeket állítottak a nemük jogi elismerését kérő transzneműek elé. Miután az ombudsman megállapította, hogy ez így aggályos, a kormány inkább en bloc felfüggesztette az eljárásokat.

2017 decemberében aztán egy kormányrendelet (a 429/2017 (XII. 20.) rendezte az eljárásokat, bár ezt a jogi eljárást továbbra is egészségügyi szakvéleményhez kötötték. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a kormányhivatal továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériumától várt szakvéleményt egy-egy nemváltoztatás engedélyezéséhez, miközben az EMMI meg úgy vélte, hogy a részéről szükségtelen további véleményezés, mert a kérdés az ombudsman álláspontja alapján is jogi kérdés.

Ez a gyakorlatban azt eredményezte, hogy május óta ismét lehetetlen a transzneműek nem- és névváltoztatása. Ez komoly pszichés megterhelést jelent a transzneműeknek, akik így jogilag nem tudják elismertetni magukat. Az egyesület ezért most adománygyűjtő kampányt kezdett, hogy pszichoszociális és jogi támogatást tudjon adni nekik. 385 ezer forint támogatást szeretnének összegyűjteni, ennek egyharmadát már összeadta 9 támogató.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.