IPA, APA, Klasszikus: így készül Sopronban a sör

A kis sörmanufaktúrák sikere a nagyipari gyártókat is arra ösztönözte, hogy a új ízeket, illatokat és színeket töltsenek a milliónyi dobozba, üvegbe. Hogy mit? Például Soproni APÁ-t. És hol? Hát itt! Mutatjuk videón.

Szily Laci véleménye ezekről a fura új sörökről nem egyedülálló, a virágillatú, szűretlen, zamatos új sörök nem jönnek be mindenkinek. A Soproni úgy számol, hogy a gyártás-fogyasztás zömét (úgy 80%-ot) továbbra is a klasszikus láger adja majd. De a sörfőző mester nyilván nem saját maga fogja meginni azt a húsz százalékot - ilyen véleményt is kaptunk az IPA és APA összevetéséről, egy háromgyerekes APÁ-tól, Attilától:

"Színre, zavarosságra tökegyformák, habra az IPA egy hangyaf*nyit erősebb, de nem értek hozzá, csak láttam a Winklertől, hogy erről is meg kell emlékezni. Ízre mindkettő szimpatikus, IPA-t eddig is vettünk, mert mókásan zavaros és kissé savanykás, ami annak ellenére jó, hogy tényleg valami meghatározhatatlan szomorú, elmúlásszerű hangulata van. Igazából az APA is nagyon hasonló, de a savanykás halálíz helyett jóval karakteresebb, keserű zamata van. És ez tetszik. Valószínűleg nem fogok teljesen átszokni a Staropramen, Pilsner Urquell vonalról ezekre, de minden harmadik, negyedik beszerzés során nem kizárt, hogy APA lesz majd a kocsiban."

Indian Pale Ale vs. American Pale Ale
Olvasnivaló a dobozokon
Egy tökéletes világban minden sörhöz külön hűtő lenne otthon

Természetesen megkértük kóstolónkat, hogy a söröket az előírt hőmérsékleten tesztelje. És természetesen nem azon tesztelte őket, mint ahogy soha senki nem is fogja tudatosan 11-13 fokosan inni otthon a nagyüzemi IPÁ-t, APÁ-t, hanem tölti-issza úgy, ahogy épp kijött a hűtőből. Szóval ez nem tesztelési hiba, hanem nagyon is életszerű körülmény:

"Persze a dobozokra írt javasolt fogyasztási hőmérsékletekre fittyet hánytam és betoltam őket az 5 fokosra állított hűtőbe. Jók voltak így is. Összességében inkább a szívemnek kedvesebb keserű vonalat választanám. (APA) Sőt, szerintem ebből tényleg fogok venni, ha lesz a szomszédos Lidl-ben."

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.