Kanada is „csalódott”, amiért a kormány kikényszerítette a CEU távozását

Kanada ugyanazzal a diplomáciai lózunggal reagált a CEU elköltözésére, mint az USA:

ők is „csalódottak”,

de legalább nem Soros Györgyöt vagy az egyetemet hibáztatják, amiért a kormány nem volt hajlandó aláírni egy közösen kidolgozott szerződést. 

Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter közleménye szerint „borzasztó veszteség”, hogy a CEU „kénytelen távozni, miután Magyarország elutasítja a CEU további működésének engedélyezését Budapesten.”

Justin Trudeau miniszterelnök és Chrystia Freeland külügyminiszterFotó: PATRICK DOYLE/AFP

Kanada remélte, hogy Magyarország megteszi a szükséges lépéseket egy olyan megoldás érdekében, amely biztosítja a CEU további zavartalan működését Budapesten, különösen annak fényében, hogy a CEU jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a 2017-es magyar felsőoktatási törvény által támasztott új követelményeknek eleget tegyen - írja. 

„Ez a kikényszerített távozás csapás a tanszabadságra nézve, mely alapvető jog. Ez annál inkább nyugtalanító, mivel Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak”

- olvasható a közleményben, amely kiemeli, hogy „a CEU nagy hírnévnek örvendő intézmény, mely számos kanadai hallgatóval és tanárral büszkélkedhet.” 

Frissítés: Franciaország is sajnálja

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.