Kanada is „csalódott”, amiért a kormány kikényszerítette a CEU távozását

POLITIKA
2018 december 04., 16:23

Kanada ugyanazzal a diplomáciai lózunggal reagált a CEU elköltözésére, mint az USA:

ők is „csalódottak”,

de legalább nem Soros Györgyöt vagy az egyetemet hibáztatják, amiért a kormány nem volt hajlandó aláírni egy közösen kidolgozott szerződést. 

Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter közleménye szerint „borzasztó veszteség”, hogy a CEU „kénytelen távozni, miután Magyarország elutasítja a CEU további működésének engedélyezését Budapesten.”

Justin Trudeau miniszterelnök és Chrystia Freeland külügyminiszter
photo_camera Justin Trudeau miniszterelnök és Chrystia Freeland külügyminiszter Fotó: PATRICK DOYLE/AFP

Kanada remélte, hogy Magyarország megteszi a szükséges lépéseket egy olyan megoldás érdekében, amely biztosítja a CEU további zavartalan működését Budapesten, különösen annak fényében, hogy a CEU jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a 2017-es magyar felsőoktatási törvény által támasztott új követelményeknek eleget tegyen - írja. 

„Ez a kikényszerített távozás csapás a tanszabadságra nézve, mely alapvető jog. Ez annál inkább nyugtalanító, mivel Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak”

- olvasható a közleményben, amely kiemeli, hogy „a CEU nagy hírnévnek örvendő intézmény, mely számos kanadai hallgatóval és tanárral büszkélkedhet.” 

Frissítés: Franciaország is sajnálja

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.