CEU-ügy: az Egyesült Államok csalódott

2018 december 3., hétfő 15:56
239

„Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében.” - közölte hétfőn a CEU. Ez azt jelenti, hogy az egyetemet a magyar kormánynak sikerült elüldöznie Magyarországról.

Hétfő este megszólalt az ügyben az Egyesült Államok külügyminisztériuma is.

“Az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért a magyar kormány és a CEU nem írták alá az egyezményt, mely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az USA-ban akkreditált programjait” - írták a közleményükben.

Majd így folytatták:

“A magyar felsőoktatási törvény 2017 áprilisában történt módosítása óta elkötelezetten dolgoztunk mindkét féllel egy olyan megoldás érdekében, melynek keretében a CEU megőrizheti ezeket a nagy presztízsű magyarországi programjait.

Az Egyesült Államok nagyra értékeli azt a szerepet, melyet a CEU és más amerikai oktatási intézmények töltenek be a magyar és az amerikai nép közötti kapcsolatok építésében, és a transzatlanti kötelék erősítésében. Ezeknek az amerikai akkreditációjú programoknak a távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak.”

Az már eddig is látszott, hogy valójában sem az EU sem az Egyesült Államok nem veszi igazán komolyan az egyetem ügyét. Az amerikai nagykövet először kiállt ugyan a CEU-ért, de amikor pár napja kiderült, hogy vesztett ügyről van szó, Soros Györgyöt kezdte hibáztatni a történtek miatt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt