Megszüntetné az elnökök mentelmi jogát Mexikó új elnöke

külföld
2018 december 04., 18:53
comments 133
photo_camera AMLO első sajtótájékoztatója elnökként Fotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

Az elnöki mentelmi jogot megszüntető törvényjavaslatot terjeszt a szenátus elé Andrés Manuel López Obrador, Mexikó új elnöke - jelentették hírügynökségek kedden.

„Véget vetünk az alkotmányban szavatolt mentességnek. Ezentúl az elnököt, más állampolgárokhoz hasonlóan, bármilyen váddal bíróság elé lehet idézni” - közölte sajtótájékoztatóján López Obrador, hozzátéve, hogy ez vonatkozik a korrupciós vádakra is. „Az erre vonatkozó ígéretet, amelyet még a kampányom során tettem, be fogom tartani” - mondta a december 1-én beiktatott baloldali elnök.

Elemzők szerint López Obrador nem kis részben korrupcióellenes szlogenjeinek köszönheti a júliusi mexikói választásokon aratott fölényes győzelmét. „Elég a kivételekből, elég a kiváltságokból” - tette hozzá a sajtótájékoztatón. A jelenlegi törvények értelmében az elnököt csak hazaárulás vádjával lehet perbe fogni.

A populista gesztusoktól sem idegenkedő elnök december 1-ei beiktatására egy látványosan hétköznapi kocsival érkezett
photo_camera A populista gesztusoktól sem idegenkedő elnök december 1-ei beiktatására egy látványosan hétköznapi kocsival érkezett Fotó: CLAUDIO CRUZ/AFP

López Obrador régóta szenvedélyes bírálója az állami tékozlásnak és korrupciónak. Beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy kormánya megállítja a közpénzek elfolyását a „korrupció pöcegödrébe”, és elnöksége alatt nem fog emelkedni az államadósság, ahogy az adó sem. Egyik példaképére, a Mexikóban az államot az egyháztól elválasztó Benito Juárez néhai elnökre utalva fogadkozott, hogy szétválasztja a gazdasági és a politikai erőt egymástól. „A kormány többé nem lesz bizottság, amely egy telhetetlen kisebbség érdekeit szolgálja” - szögezte le december 1-én.

López Obrador győzelmét sokan annak tulajdonítják, hogy Mexikó lakosságának elege lett az 1929 óta megszakításokkal kormányzó, jobboldali Intézményes Forradalmi Párt (PRI) korrupciós botrányaiból. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.