Megszüntetné az elnökök mentelmi jogát Mexikó új elnöke

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
AMLO első sajtótájékoztatója elnökkéntFotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

Az elnöki mentelmi jogot megszüntető törvényjavaslatot terjeszt a szenátus elé Andrés Manuel López Obrador, Mexikó új elnöke - jelentették hírügynökségek kedden.

„Véget vetünk az alkotmányban szavatolt mentességnek. Ezentúl az elnököt, más állampolgárokhoz hasonlóan, bármilyen váddal bíróság elé lehet idézni” - közölte sajtótájékoztatóján López Obrador, hozzátéve, hogy ez vonatkozik a korrupciós vádakra is. „Az erre vonatkozó ígéretet, amelyet még a kampányom során tettem, be fogom tartani” - mondta a december 1-én beiktatott baloldali elnök.

Elemzők szerint López Obrador nem kis részben korrupcióellenes szlogenjeinek köszönheti a júliusi mexikói választásokon aratott fölényes győzelmét. „Elég a kivételekből, elég a kiváltságokból” - tette hozzá a sajtótájékoztatón. A jelenlegi törvények értelmében az elnököt csak hazaárulás vádjával lehet perbe fogni.

A populista gesztusoktól sem idegenkedő elnök december 1-ei beiktatására egy látványosan hétköznapi kocsival érkezettFotó: CLAUDIO CRUZ/AFP

López Obrador régóta szenvedélyes bírálója az állami tékozlásnak és korrupciónak. Beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy kormánya megállítja a közpénzek elfolyását a „korrupció pöcegödrébe”, és elnöksége alatt nem fog emelkedni az államadósság, ahogy az adó sem. Egyik példaképére, a Mexikóban az államot az egyháztól elválasztó Benito Juárez néhai elnökre utalva fogadkozott, hogy szétválasztja a gazdasági és a politikai erőt egymástól. „A kormány többé nem lesz bizottság, amely egy telhetetlen kisebbség érdekeit szolgálja” - szögezte le december 1-én. 

López Obrador győzelmét sokan annak tulajdonítják, hogy Mexikó lakosságának elege lett az 1929 óta megszakításokkal kormányzó, jobboldali Intézményes Forradalmi Párt (PRI) korrupciós botrányaiból. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.