Szexuálisan zaklatták az afgán női fociválogatott tagjait

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
A Kabul Club csapat ünnepli a győzelmét az afgán Premier League 2017-es kiírásában.Fotó: Rahmat Alizadah/NurPhoto

Konkrétan az életüket kockáztatták azért, hogy kedvenc játékukat játszahassák. Afganisztánban a tálib uralom megdöntése után sem egyszerű nőként élni, a nők társadalmi szerepe a hagyományos törzsi kultúrában is, hogy is mondjuk, korlátozott. Az afgán női fociválogatott tagjai mégis vették a bátorságot, és szembeszegültek a szélsőségesekkel és a fegyveresekkel. Csapatukat világszerte a szabadság szimbólumaként ünnepelték.

Most már egy afgán spotvezető is elismeri, hogy a csapat tagjai szexuális zaklatásnak voltak kitéve. És nem csupán ők, minden más sportág női versenyzői is.

A botrány pár nappal ezelőtt robbant ki. Pénteken a FIFA jelentette be, hogy vizstálatot indítottak a női válogatott tagjainak panaszai alapján. Másnap az afgán főügyész hivatala is bejelentette, hogy vizsgálatot indít, a futballszövetség (AFA) mezzszállítója, a dán Hummel pedig felmondta szponzori megállapodását. Erre jó okuk van, az AFA a vádak középpontjában van, a szövetség elnöke, Keramuddin Karim az egyik, akit zaklatással vádolnak.

Az AFA egyelőre csak tagadja a vádakat. A szövetség főtitkára, Alireza Aqazada szimplán igaztalannak nevezte a focisták vádjait, szerinte soha senki se zaklatta a játékosokat.

Nem úgy az afgán olimpiai bizottság, aminek az elnöke hétfőn, amikor már a parlament mindkét házában téma volt a botrány, váratlanul elismerte a történteket. "Sajnos az aggályok hozzánk is eljutottak. A szexuális zaklatás létezik, és nem csupán a futballszövetségben, hanem más sportági szövetségekben is. Küzdenünk kell ellene" - mondta. Ő volt az első, aki hivatalosan is elismerte, hogy a vádak hitelesek.

A zaklatott focisták amúgy nem nagyon mernek nyilvánosság elé állni, de a BBC-nek többük is beszélt a velük történtekről. Egyikük pedig a nyilvánosság elé is kiállt. Khalida Popal egykor a csapat kapitánya volt. Ő gyerekként, még a tálib uralom alatt kezdett életét kockáztatva focizni - hogy ne bukjanak le, társaival néma csendben fociztak az iskola udvarán, hogy a kerítés túloldalán járőröző tálibok meg ne hallják őket. Ő 2011 óta Dániában él, ahova a halálos fenyegetések elől menekült. Ő első kézből származó tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan zaklatják szexuálisan az edzők és a szövetség tisztviselői a focistanőket. Ő mesélt arról is, hogy amikor dokumentálni kezdte két edző szexuális zaklatásait, majd az AFA-hoz fordult az ügyükben, az edzőket szankciók helyett előléptették. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.