Szexuálisan zaklatták az afgán női fociválogatott tagjait

A Kabul Club csapat ünnepli a győzelmét az afgán Premier League 2017-es kiírásában.Fotó: Rahmat Alizadah/NurPhoto

Konkrétan az életüket kockáztatták azért, hogy kedvenc játékukat játszahassák. Afganisztánban a tálib uralom megdöntése után sem egyszerű nőként élni, a nők társadalmi szerepe a hagyományos törzsi kultúrában is, hogy is mondjuk, korlátozott. Az afgán női fociválogatott tagjai mégis vették a bátorságot, és szembeszegültek a szélsőségesekkel és a fegyveresekkel. Csapatukat világszerte a szabadság szimbólumaként ünnepelték.

Most már egy afgán spotvezető is elismeri, hogy a csapat tagjai szexuális zaklatásnak voltak kitéve. És nem csupán ők, minden más sportág női versenyzői is.

A botrány pár nappal ezelőtt robbant ki. Pénteken a FIFA jelentette be, hogy vizstálatot indítottak a női válogatott tagjainak panaszai alapján. Másnap az afgán főügyész hivatala is bejelentette, hogy vizsgálatot indít, a futballszövetség (AFA) mezzszállítója, a dán Hummel pedig felmondta szponzori megállapodását. Erre jó okuk van, az AFA a vádak középpontjában van, a szövetség elnöke, Keramuddin Karim az egyik, akit zaklatással vádolnak.

Az AFA egyelőre csak tagadja a vádakat. A szövetség főtitkára, Alireza Aqazada szimplán igaztalannak nevezte a focisták vádjait, szerinte soha senki se zaklatta a játékosokat.

Nem úgy az afgán olimpiai bizottság, aminek az elnöke hétfőn, amikor már a parlament mindkét házában téma volt a botrány, váratlanul elismerte a történteket. "Sajnos az aggályok hozzánk is eljutottak. A szexuális zaklatás létezik, és nem csupán a futballszövetségben, hanem más sportági szövetségekben is. Küzdenünk kell ellene" - mondta. Ő volt az első, aki hivatalosan is elismerte, hogy a vádak hitelesek.

A zaklatott focisták amúgy nem nagyon mernek nyilvánosság elé állni, de a BBC-nek többük is beszélt a velük történtekről. Egyikük pedig a nyilvánosság elé is kiállt. Khalida Popal egykor a csapat kapitánya volt. Ő gyerekként, még a tálib uralom alatt kezdett életét kockáztatva focizni - hogy ne bukjanak le, társaival néma csendben fociztak az iskola udvarán, hogy a kerítés túloldalán járőröző tálibok meg ne hallják őket. Ő 2011 óta Dániában él, ahova a halálos fenyegetések elől menekült. Ő első kézből származó tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan zaklatják szexuálisan az edzők és a szövetség tisztviselői a focistanőket. Ő mesélt arról is, hogy amikor dokumentálni kezdte két edző szexuális zaklatásait, majd az AFA-hoz fordult az ügyükben, az edzőket szankciók helyett előléptették. (Via BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.