Utolérte a Földet is fenyegető Bennu aszteroidát a NASA űrszondája

űrkutatás
2018 december 04., 07:45
comments 58

Két éves üldözés után a Nasa Osiris-Rex szondája befogta a Bennu aszteroidát - azt, ami egy nap akár a földet is eltalálhatja. A Guardian jelentése szerint a szonda 20 kilométerre megközelítette a gyémánt alakú ősi aszteroidát, amely körül december 31-én áll majd pályára. eddig még egy űreszköz se állt pályára ilyen kicsi égitest körül.

A Bennut a veszélyesebb aszteroidák közé sorolják, a jelenlegi számítások szerint százötven év múlva nagyon közel húzhat el a Föld mellett. Ha eltalálná, annak kataklizmikus következményei lehetnek. A nagyjából fél kilométer átmérőjű aszteroida becsült tömege 60 millió tonna. A jelenlegi számítások szerint 20175-2199 között 1:2700 az esélye annak, hogy az aszteroida a bolygónknak ütközzön.

A NASA kutatói most azt tervezik, hogy a szondával legalább 60 gramm kőzetmintát gyűjtsenek az aszteroidából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.