Botrányba fullasztotta az ülést a román ellenzék az alsóházban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az AgerPres román hírügynökség nyomán a Mérce cikkez arról, hogy káoszba fulladt szerdán a román alsóház ülése, miután az ellenzéki képviselők megpróbálták leváltani a levezető elnököket, a kormányzó szocdemek pártelnökét, Liviu Dragneat és alelnökét Florin Iordachét.

A PSD-t elnöklő, sorosozásról és gyanús üzleti ügyeiről ismert Dragnea az ország legnagyobb hatalmú politikusa, formálisan nem kormányfő ugyan, de Viorica Dăncilă-t az ő embereként tartják számon a román közéletben.

Az egyébként szanaszéjjel forgácsolt ellenzék kitűnően megtalálta a hangot, és egységesen fellépett a pártelnök-házelnökökkel szemben ,és ragaszkodtak ahhoz, hogy az erről szóló szavazást helyette a liberálisok által delegált másik alsóházi alelnök, Marilen Pirtea vezesse le, továbbá, hogy a trükközés elkerülése végett az elektronikus rendszer használata helyett kézzel szavazva hozzon döntést a ház. 

Kiállt a kezdményezés mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna és Victor Ponta volt miniszterelnök is, de a házelnökök nem engedtek. 

Végül Pirtea a pulpitusra lépett és önkéntesen meghirdette a szavazást, Iordache keménykedett, de az ellenzékiek már addigra kézzel leszavaztak, végül kivonultak, és megtapsolták magukat, Iordache már nem tudott szót adni másnak, berekesztete az ülést. (Mérce) (A címlapi fotón Liviu Dragnea PSD-elnök és házelnök. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.