Cas Mudde: Ha ez így megy tovább, sok más intézmény is a CEU sorsára juthat

POLITIKA
2018 december 05., 08:02
comments 164
photo_camera Cas Mudde Fotó: Halász Júlia

„A legsokkolóbb, hogy mindez az EU szívében történik. Az európai integráció végső soron a fasizmus szörnyűségei elleni válasz volt, az EU-t azért alapították, hogy Európa soha többé ne essen áldozatául a radikális jobboldalnak. Éppen ezért várta Orbán sok kritikusa, hogy az EU közbelép, és megvédik a liberális demokráciát - ahelyett, hogy továbbra is támogatnák az autoriter, kleptokrata kormányt.”

Ezt írja Cas Mudde holland populizmuskutató a CEU-ügyről a Guardianben megjelent cikkében. Mudde szerint „a Néppárt számos tagja már rég feladta a háború utáni időstak liberális demokrata konszenzusát, amibe nem fél bele a szélsőjobboldali politika”.

A Néppárt ma sokkal inkább Orbán pártja, mint Merkelé,

- írja Mudde, a CEU-ügy pedig szerinte megmutatja Donald Trump „erkölcstelen és egoisa” Amerika az első-politikájának hatásait is. 

„Két évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy Amerika elfogadja azt, hogy egy másik kormány bezárasson egy amerikai intézményt.” 

Mudde szerint Orbán az első meglepetés után, amikor éles amerikai kritika érkezett a CEU-törvényre, lassan rájött, hogy Trump politikája ugyan nem feltétlenül jelenti azt, hogy nyíltan támogat más radikális jobboldali vezetőket, azt viszont igen, 

hogy Amerika nem fog ellenállni az autoriter vezetőknek. 

„Amíg nem mondasz ellent nyíltan Trumpnak, azt csinálsz az országodban, amit akarsz.”

Majd így fejezi be a cikket:

„Ebben az ijesztő valóságban egyre több az autoriter vezető. A világ legnagyobb demokráciái közül hármat is (Amerika, Brazília és India) szélsőjobboldaliak irányítanak, a legnagyobb nem demokratikus országok közül pedig kettő (Oroszország és Kína) is határozottan még autoriterebb lett. Az EU-ban és Amerikában a mainstream jobboldalon is egyre elfogadottabb a szélőjobboldal, miközben a mainstream baloldal túl gyenge. Ha ez nem változik, sok más intézmény és szervezet juthat a CEU sorsára, akár állítólagos demokráciákban is.”

A kutatóval júniusban mi is készítettünk interjút, többek között arról, hogy a Nyugat bűnrészessége, hogy fenntartják a Fidesz illiberális rendszerét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.