„Lényegi információkat” közölt Michael Flynn oroszügyben, Mueller ügyész ezért nem javasol börtönt neki

külföld
2018 december 05., 04:18
comments 122
Michael Flynn telefonál. A felvétel január 12-én készült, nem december 29-én, amikor kormányzati források szerint Obama orosz szankciókról szóló döntése után többször is hívta Oroszország washingtoni nagykövetét. Drew Angerer/Getty Images/AFP
photo_camera Michael Flynn telefonál. Fotó: Drew Angerer

Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök kormányzatának első nemzetbiztonsági tanácsadója „lényegi információkkal” szolgált az orosz kapcsolatokat vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottságnak, ezért Mueller nem javasolja börtönbüntetés kiszabását - olvasható a bizottság jelentésében, amelyet  kedden este nyújtottak be a bíróságnak. 

A jelentés szerint a volt nemzetbiztonsági tanácsadó lényeges segítséget nyújtott a vizsgálatot végzőknek a 2016-os Trump kampány és oroszok közötti kapcsolatok ügyében.

A Mueller-bizottság azt vizsgálja, hogy a két évvel ezelőtti elnökválasztás idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok között volt-e összejátszás. Michael Flynn - aki Trump elnöki beiktatása után csupán három hétig volt nemzetbiztonsági tanácsadó - már korábban bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak, később pedig együttműködött mind az FBI-jal, mind a Mueller-bizottsággal. 

„Az alperes első kézből származó információkat nyújtott az átmenetet bonyolító munkatársak és orosz kormányzati tisztségviselők közötti kapcsolatok tartalmáról és körülményeiről” - olvasható a kedden este benyújtott jelentésben. A jelentés szövegéből az derül ki, hogy a Flynn által elmondottak nem a 2016-os választási kampány idejére, hanem a Donald Trump megválasztása utáni időszakra és a hatalomátadást bonyolító, úgynevezett átmeneti csapat kapcsolatfelvételeire vonatkoznak. 

A Mueller-jelentés szerint Michael Flynn „bizalmat érdemel”, mert vállalta a felelősséget. Flynnt 19-szer hallgatták meg a Mueller-bizottság munkatársai és az igazságügyi minisztérium más ügyvédjei. A dokumentum nem részletezi, hogy konkrétan mit is tudtak meg tőle, hanem úgy fogalmaz, hogy a volt nemzetbiztonsági tanácsadó dokumentumokról és kapcsolatfelvételekről számolt be. A jelentés egyik függeléke ugyanakkor megjegyzi: Flynn több más, folyamatban lévő vizsgálatot is segített. 

A jelentés részleteinek nyilvánosságra kerülése után, kedd este, Rudolph Giuliani, Donald Trump ügyvédje interjút adott a Fox televíziónak, és azt mondta, hogy a jelentésben semmi nem utal Trump munkatársai és oroszok közötti összejátszásra. Giuliani a Mueller-bizottság tagjait „a túlbuzgó média által ösztökélt ügyészeknek” és „bábfiguráknak” nevezte. 

Michael Flynnt, aki évtizedeken keresztül az amerikai hadsereg altábornagya volt, nemzetbiztonsági tanácsadói kinevezése után pár héttel lemondásra késztette Donald Trump elnök, mert kiderült, hogy az elnökválasztási kampány idején lobbistaként is dolgozott a török kormánynak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.