Olcsóbban megúszta a csoportosan erőszakoló pamplónai „falka”, forrong Spanyolország

bűnügy
2018 december 05., 16:38
comments 170

Kilenc év letöltendőt kapott az az öt férfi, akik több mint két éve csoportosan megerőszakoltak egy nőt a 2016-ban, Pamplona városában, a hagyományos bikafuttatás idején. „”

Az illetékes észak-spanyolországi bíróság szerda este megerősítette egy helyi, alsóbb szintű bíróság korábbi döntését, és csak szexuális zaklatás miatt ítélte el őket csoportos nemi erőszak helyett. 

Az ügynek hosszas előzményei voltak Spanyolországban, ahol számos tüntetést tartottak a tárgyalásokkal egyhuzamban - az egyik legnagyobb horderejűt épp júniusban, amikor a vádlottakat kiengedték a börtönből, hogy szabadlábon védekezhessenek -, a kormány pedig a szexuális bűncselekmények jogi környezetének felülvizsgálatát kezdeményezte. 

Az ítélet kihirdetése után több spanyol nagyvárosban is újra tüntetéseket hívtak össze a tiltakozók. 

A nyomozóhatóságokat rengeteg kritika érte, amiért a per során nagyobb hangsúlyt fektettek a 18 éves szavahihetőségének tesztelésére, mint az elkövetőkre. A  kilenc évre szóló ítéletet végül a navarrai legfelsőbb bíróság megerősítette, de fellebbezésre még így is lesz lehetősége az elkövetőknek. 

A döntés részleteiből kiderül, hogy az öt bíróból kettő amellett érvelt, hogy szexuális erőszak miatt is ítéljék el a támadókat. A súlyosabb esetben több mint 14 év börtön várna rájuk, de a felháborodás inkább annak szól, hogy az ítélet ezáltal nem ismeri el, hogy a férfiak megtámadták, megfélemlítették a nőt, akin hatalmuknál fogva tettek erőszakot.

Az elkövetőket a közvélemény is csak  „farkasfalkaként” emlegeti, a tárgyalás során ugyanis kiderült, hogy ebben a csoportban kommunikáltak egymással a WhatsApp-on.

A védelem az elkövetők által készített mobilos felvételt is bevetett annak érdekében, hogy megpróbálja elhitetni igazát a bírósággal. A másfél perces felvételen a nő mozdulatlan volt, amiből azt próbálták levezetni, hogy szabad akaratából nem távozott, az ügyész viszont azt találta bizonyítottnak, hogy egyszerűen annyira reszketett, hogy mozdulni sem bírt. 

Az ügyész,  Elena Sarasate a tárgyalás végén hitetlenkedve támadt vissza az ügyvédekre, akik azt akarták velünk elhitetni, hogy egy teljesen átlagos életet élő 18 éves lány, 20 perces ismeretség után beleegyezett egy olyan csoportos szexbe, amely során egymás után többen, és egyidejűleg is, óvszer nélkül belehatoltak. 

A bíróság végül kimondta, hogy az áldozat vallomása helytálló volt, és nem volt konszenzusos a „szex”, de magát a csoportos nemi erőszakot nem mondta ki. (GuardiaN)

Címlapi kép: tüntetők demonstrálnak a falka ellen az igazságügyi minisztérium madridi épülete előtt 2018 áprilisában. Fotó: Juan Carlos Lucas/NurPhoto.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.