Olcsóbban megúszta a csoportosan erőszakoló pamplónai „falka”, forrong Spanyolország

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kilenc év letöltendőt kapott az az öt férfi, akik több mint két éve csoportosan megerőszakoltak egy nőt a 2016-ban, Pamplona városában, a hagyományos bikafuttatás idején. „”

Az illetékes észak-spanyolországi bíróság szerda este megerősítette egy helyi, alsóbb szintű bíróság korábbi döntését, és csak szexuális zaklatás miatt ítélte el őket csoportos nemi erőszak helyett. 

Az ügynek hosszas előzményei voltak Spanyolországban, ahol számos tüntetést tartottak a tárgyalásokkal egyhuzamban - az egyik legnagyobb horderejűt épp júniusban, amikor a vádlottakat kiengedték a börtönből, hogy szabadlábon védekezhessenek -, a kormány pedig a szexuális bűncselekmények jogi környezetének felülvizsgálatát kezdeményezte. 

Az ítélet kihirdetése után több spanyol nagyvárosban is újra tüntetéseket hívtak össze a tiltakozók. 

A nyomozóhatóságokat rengeteg kritika érte, amiért a per során nagyobb hangsúlyt fektettek a 18 éves szavahihetőségének tesztelésére, mint az elkövetőkre. A  kilenc évre szóló ítéletet végül a navarrai legfelsőbb bíróság megerősítette, de fellebbezésre még így is lesz lehetősége az elkövetőknek. 

A döntés részleteiből kiderül, hogy az öt bíróból kettő amellett érvelt, hogy szexuális erőszak miatt is ítéljék el a támadókat. A súlyosabb esetben több mint 14 év börtön várna rájuk, de a felháborodás inkább annak szól, hogy az ítélet ezáltal nem ismeri el, hogy a férfiak megtámadták, megfélemlítették a nőt, akin hatalmuknál fogva tettek erőszakot.

Az elkövetőket a közvélemény is csak  „farkasfalkaként” emlegeti, a tárgyalás során ugyanis kiderült, hogy ebben a csoportban kommunikáltak egymással a WhatsApp-on.

A védelem az elkövetők által készített mobilos felvételt is bevetett annak érdekében, hogy megpróbálja elhitetni igazát a bírósággal. A másfél perces felvételen a nő mozdulatlan volt, amiből azt próbálták levezetni, hogy szabad akaratából nem távozott, az ügyész viszont azt találta bizonyítottnak, hogy egyszerűen annyira reszketett, hogy mozdulni sem bírt. 

Az ügyész,  Elena Sarasate a tárgyalás végén hitetlenkedve támadt vissza az ügyvédekre, akik azt akarták velünk elhitetni, hogy egy teljesen átlagos életet élő 18 éves lány, 20 perces ismeretség után beleegyezett egy olyan csoportos szexbe, amely során egymás után többen, és egyidejűleg is, óvszer nélkül belehatoltak. 

A bíróság végül kimondta, hogy az áldozat vallomása helytálló volt, és nem volt konszenzusos a „szex”, de magát a csoportos nemi erőszakot nem mondta ki. (GuardiaN)

Címlapi kép: tüntetők demonstrálnak a falka ellen az igazságügyi minisztérium madridi épülete előtt 2018 áprilisában. Fotó: Juan Carlos Lucas/NurPhoto.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.