Miután a rendező ismerőseinek írt emailjében kritizálta a kormányt, letiltották a darabját a Párizsi Magyar Intézetben

Még a magyar viszonyokhoz képest is hátborzongató történet jelent meg az Indexen a egy Spiró színdarab letiltásáról.

A Párizsi Magyar Intézetben mutatták volna Spiró György Csirkefej című darabjának olvasószínházi előadását (ilyenkor a színészek papírról olvassák a szöveget), a premier előtt pedig a rendező Gerzsenyi Bea néha ismerősének emailben kritikusan írt a magyar közállapotokról, többek között azt, hogy

„A korrupció Orbán Viktor vezetésével zsebre teszi a médiát és a jogállamot úgy, ahogy van.”

A rendező az Indexnek arról beszélt, hogy valaki továbbíthatta a levelét a külügynek, majd állítása szerint szerdán Havasi János a Párizsi Magyar Intézet főigazgatója azzal hívta fel, hogy gondolkozik az előadás letiltásán, majd nem sokkal később emailben le is tiltotta a darabot, és azt írta:

 „Az okokat ismered.” 

Havasi János, aki egyébként Orbán Viktor sajtósának, Havasi Bertalannak az édesapja az Indexnek elismerte a történteket. Szerinte a rendező 

„Magyarországra, a magyar államra vonatkozóan méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat”

tett a programismertető szövegkörnyezetében (azt sajnos nem derült ki, hogy ez mit jelent), és 

„ennek fényében a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből fenntartott Párizsi Magyar Intézet számára a Gerzsenyi Bea által rendezett előadás megtartása nem vállalható fel.”

A kormány környékén eddig is nyugodt szívvel lépetek fel olyanok ellen, akik nyilvánosan kritizálták Magyarország vezetését, de ilyen jól dokumentáltan talán még nem fordult elő, hogy valakit a kormánnyal kritikus, de nem nyilvánosan terjesztett magánvéleménye miatt érjen hátrány, amit magánlevelezésében ismerőseivel közöl.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.