Csak bevallotta a Honvédség: egy újabb business jettel fokozták a légiszállító képességet

2018 december 7., péntek 14:39
181

Miután a Zoom.hu megírta, hogy egy újabb business jettel bővült a magyar légierő, a Magyar Honvédség közleményben ismerte el a vásárlást péntek délután. Érdekes, de a közelmúltban beszerzett két Airbus A319-es és az új szerzeményhez hasonló Dassault Falcon 7x érkezéséről hosszan számolt be a honvedelem.hu, most csak azután vallották be a vásárlást, hogy azt a lap megírta. 

"A megvalósítás részeként egy újabb repülőgéppel bővült a Magyar Honvédség légi szállítóképessége: egy Dassault Falcon 7X katonai könnyű többcélú szállító repülőgéppel. Ez a géptípus egy úgynevezett könnyű kategóriába tartozó, többcélú személyszállító repülőgép,"

írja a Honvédség. Bár haderőfejlesztésnek nevezik, minden bizonnyal ez a gép lesz a kormánygép.

A többivel ellentétben nem katonai, hanem polgári légijárműként regisztrálta a légügyi hivatal, és polgár használatú, HA-LKX, lajtromjellel látta el. És az eddigi gépekkel szemben nem szürke, hanem fehér színt kapott.

A nyilvántartás szerint a HM leánycége, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. az üzembentartója a 2008-ban gyártott Falcon 7X-nek. Korábban Bermudán használták, Magyarországra a francia gyártó érintésével került. Budapestre először 

július 25-én érkezett, majd két hónapig állt Ferihegyen. 

Szeptember végén visszavitték Párizsba, majd november 8-án regisztrálta a magyar légügyi hivatal. A beszerzés ára nemzetbiztonsági okokra hivatkozva most is titkos. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt