Csak bevallotta a Honvédség: egy újabb business jettel fokozták a légiszállító képességet

politika
2018 december 07., 14:39
comments 180

Miután a Zoom.hu megírta, hogy egy újabb business jettel bővült a magyar légierő, a Magyar Honvédség közleményben ismerte el a vásárlást péntek délután. Érdekes, de a közelmúltban beszerzett két Airbus A319-es és az új szerzeményhez hasonló Dassault Falcon 7x érkezéséről hosszan számolt be a honvedelem.hu, most csak azután vallották be a vásárlást, hogy azt a lap megírta. 

"A megvalósítás részeként egy újabb repülőgéppel bővült a Magyar Honvédség légi szállítóképessége: egy Dassault Falcon 7X katonai könnyű többcélú szállító repülőgéppel. Ez a géptípus egy úgynevezett könnyű kategóriába tartozó, többcélú személyszállító repülőgép,"

írja a Honvédség. Bár haderőfejlesztésnek nevezik, minden bizonnyal ez a gép lesz a kormánygép.

A többivel ellentétben nem katonai, hanem polgári légijárműként regisztrálta a légügyi hivatal, és polgár használatú, HA-LKX, lajtromjellel látta el. És az eddigi gépekkel szemben nem szürke, hanem fehér színt kapott.

A nyilvántartás szerint a HM leánycége, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. az üzembentartója a 2008-ban gyártott Falcon 7X-nek. Korábban Bermudán használták, Magyarországra a francia gyártó érintésével került. Budapestre először 

július 25-én érkezett, majd két hónapig állt Ferihegyen. 

Szeptember végén visszavitték Párizsba, majd november 8-án regisztrálta a magyar légügyi hivatal. A beszerzés ára nemzetbiztonsági okokra hivatkozva most is titkos. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.