Egy 40 ezer tonnás konténerszállító hajó mentette meg a tengeren hánykolódó vitorlázót

külföld
2018 december 07., 20:38
comments 112

Nem semmi manővert hajtott végre a Tian Fu konténerszállító teherhajó. Történt ugyanis, hogy az éppen zajló Golden Globe vitorlás verseny egyik női versenyzőjének, a 29 éves Susie Goodall-nak megsérült a hajója a Horn-fok környékén. A vitorlás felborult a nagy szélben, és elveszítette az árbocát. Árbóc nélkül pedig a hajó összevissz hánykolódott a tengeren vagy két napon keresztül.

Goodall leadta a vészjelzést, amit a chile-i partiőrség vett is. Az első hajó, amelyik elérte, az az éppen Kínából Argentínába tartó, 40 ezer tonnás, 119 méter hosszú teherszállító hajó volt. A méret most egyáltalán nem mellékes, egy ekkora hajóval nem egyszerű manőverezni.

A hullámok több méteresek voltak, fújt a szél is, így a teherszállító nem tudott csónakot indítani. Emiatt a terv az volt, hogy Goodall a hajója motorjával odamanőverezik a teherszállító mellé és hozzáerősíti magát a hajó egyik darujának a kampójához, és úgy húzzák fel.

A vitorlás motorja azonban leállt, így a Tian Fu kapitánya úgy döntött, ő mozgatja oda a 40 ezer tonnás hajót a vitorlás mellé. Ez végül sikerrel járt.

photo_camera Fotó: HO/AFP

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.