Egy 40 ezer tonnás konténerszállító hajó mentette meg a tengeren hánykolódó vitorlázót

Nem semmi manővert hajtott végre a Tian Fu konténerszállító teherhajó. Történt ugyanis, hogy az éppen zajló Golden Globe vitorlás verseny egyik női versenyzőjének, a 29 éves Susie Goodall-nak megsérült a hajója a Horn-fok környékén. A vitorlás felborult a nagy szélben, és elveszítette az árbocát. Árbóc nélkül pedig a hajó összevissz hánykolódott a tengeren vagy két napon keresztül.

Goodall leadta a vészjelzést, amit a chile-i partiőrség vett is. Az első hajó, amelyik elérte, az az éppen Kínából Argentínába tartó, 40 ezer tonnás, 119 méter hosszú teherszállító hajó volt. A méret most egyáltalán nem mellékes, egy ekkora hajóval nem egyszerű manőverezni.

A hullámok több méteresek voltak, fújt a szél is, így a teherszállító nem tudott csónakot indítani. Emiatt a terv az volt, hogy Goodall a hajója motorjával odamanőverezik a teherszállító mellé és hozzáerősíti magát a hajó egyik darujának a kampójához, és úgy húzzák fel.

A vitorlás motorja azonban leállt, így a Tian Fu kapitánya úgy döntött, ő mozgatja oda a 40 ezer tonnás hajót a vitorlás mellé. Ez végül sikerrel járt.

Fotó: HO/AFP

(BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.