Földön, amíg én élek, nem aludhat anyuka

Egészségügy
2018 december 07., 14:54

Egyszerre fantasztikus, felemelő és baromi szomorú a sárbogárdi Orosvári Zsolt története. 

A Fejér megyei apa kislányának pár héttel ezelőtt egy kontroll miatt kórházban kellett aludnia. A felesége is ott tudott maradni a gyerekkel e célra szolgáló fizetős ágyon. Orosvári azonban, miközben meglátogatta őket, azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a többi anya, akinek az osztályon feküdt a gyereke, vagyis a túlnyomó többség, a földön fekve vagy székekben tipródva alszik.

„Volt olyan anya, akinek a földön alvás közben megégette az arcát a radiátorcső” 

- idézte fel a sokkoló élményt Orosvári a 444-nek. 

„Tudok olyan anyáról, aki 2 hete fekszik a 6 hónapos gyereke mellett a földön” 

- mesélte az apa, aki olyan vidéki anyát is ismer, aki hetek óta az ürülékkel szennyezett kórházi vécében tisztálkodik, úgy értve, hogy naponta egyszer áttörli magát valami kendővel.

A sokkoló állapotok azonnali cselekvésre sarkallták Orosvárit, aki gyors körbeérdeklődés útján megtudta, hogy az ország legtöbb vidéki és fővárosi kórházában hasonlóan embertelen körülmények között, vagyis padlón fekve vagy székben ülve kénytelenek bent aludni a kisgyerekes szülők.

A férfi ebben a Facebook-posztban indított közösségi gyűjtést arra, hogy a pénzből összecsukható ágyakat vásároljanak, majd azokat a rászoruló kórházak csecsemő- és gyerekosztályainak adományozzák. Orosvári összefogott egyrészt az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal - az adományokat az ő számlájukra gyűjtik - és a Social Point alapítvánnyal, akik a szállításban segítenek.

A közösségi gyűjtés hamar beindult. Mostanáig durván 1 millió 700 ezer forintot gyűjtöttek, amiből nagyjából 150 darab, egyenként 11490 forintos ágy jött ki. Ezek már meg is érkeztek volna Magyarországra, ha Franciaországot nem bénítaná le a sárgamellényesek tüntetéssorozata. Az akció ötletgazdájától megtudtam, hogy az első szállítmány azért így is megérkezik a hétvégén és a papírmunka elvégzése után, a jövő hét elején már el is kezdődhet a szétosztásuk.

Ami úgy zajlik, hogy Orosvári a beérkező információk - fb-kommentek és privát üzenetek - alapján maga keres meg csecsemő- és gyerekosztályokon dolgozókat, velük egyezteti le, hogy hol mekkora igény van kulturált mobilágyakra, hogy az elosztásról ezek után az adományozó állampolgárok egy zárt csoportban döntsenek. Bár kezdetben akadt intézmény, ami tagadni próbálta a helyzetet, a kezdeményező tapasztalatai szerint a hozzáállás jellemzően pozitív, és a kórházak legalább hallgatólagosan elfogadják a civil segítséget.

Tudomásom szerint akár minden megyei kórházba és több budapesti intézménybe is juthat pótágy az akció első felvonása révén, a 150 beérkező ágyból. 

„Földön fekvő édesanyákról van szó!”

Orosvári, akihez az elmúlt napokban valósággal ömlöttek az anyák történetei, érezhető szenvedéllyel beszélt arról, hogy a helyzet a fővárosban is rémes, de vidéken, ahol nem ritka, hogy a gyerekét kórházba vivő anya 30-40 kilométerről érkezik, még rosszabb, hiszen az ilyen szülő nem feltétlenül tud napközben gyorsan hazaugrani egy zuhanyozásra. 

Az ágyak gyártójával először arról állapodtak meg, hogy maximum 250 darabot szállítanak le az akcióban, de az igényeket látva eltörölték ezt a felső korlátot. Orosvári olyan fontos részletekre is gondolt, hogy olyantól rendeljen, aki biztosítani tudja, hogy minden megyeszékhelyen javítani vagy cserélni tudják majd az ágyakat, ha később erre szükség lenne.

Aki esetleg adakozna az ügy érdekében, az itt teheti meg, és érdemes elolvasni az egész akciót elindító fb-posztot is:

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.