Merkel bizalmasa lett a CDU új vezetője

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán pénteken Hamburgban, a párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 482 kongresszusi küldött voksolt.

Angela Merkel kancellár 18 év után távozott a CDU éléről, a helyére ma választották meg a legnagyobb német kormánypárt új vezetőjét.

Az elnökválasztás első fordulóján egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét. A titkos szavazáson az 1001 küldött közül 999-en vettek részt, valamennyien érvényesen voksoltak.

Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár akkor 450 szavazatot kapott. Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 392 küldött szavazott. Jens Spahn egészségügyi miniszter 157 szavazatot szerzett.

Ezután a párt alapszabálya szerint második fordulót tartottak, amelyben az első két helyezett, vagyis Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz közül lehetett választani. Ezt szorosan ugyan, de végül Angela Merkel jelöltje nyerte.

Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Annegret Kramp-Karrenbauer a szavazás előtti beszédében kiemelte, hogy a Saar-vidék tartományi kormány tárcavezetőjeként és miniszterelnökeként 18 éves kormányzati tapasztalattal rendelkezik, amellyel most az egész CDU-t,

az "utolsó európai néppártot" kívánja szolgálni.

Mint mondta, belügyminiszterként, oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszterként és kormányfőként megtanulta, mit jelent vezetőként tevékenykedni, háromgyermekes anyaként pedig azt, hogy miként lehet a családot és a munkát összeegyeztetni.

Hozzátette, hogy a párt februári kongresszusán csaknem 99 százalékos támogatottsággal választották meg főtitkárnak, azóta megkezdte az alapprogram megújítását és teljes erővel küzdött a tartományi törvényhozási választások kampányában.

Azt mondta, hogy a "belső erő fontosabb a hangerőnél".

A távozó pártelnök, Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott jelölt kiemelte, hogy nem "mini Merkel", és büszke mindaarra, amit saját erejéből, önállóan elért. Közvetve Angela Merkel pártvezetői és kancellári munkásságát is bírálta, kifejtette, hogy a CDU-nak nagyobb "bátorságra" van szüksége és jobban be kell vonni a tagságot a döntésekbe, a kormánynak pedig jobban kell törődnie az emberek mindennapi gondjaival. (via MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.