Merkel bizalmasa lett a CDU új vezetője

2018 december 7., péntek 15:08
180

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán pénteken Hamburgban, a párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 482 kongresszusi küldött voksolt.

Angela Merkel kancellár 18 év után távozott a CDU éléről, a helyére ma választották meg a legnagyobb német kormánypárt új vezetőjét.

Az elnökválasztás első fordulóján egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét. A titkos szavazáson az 1001 küldött közül 999-en vettek részt, valamennyien érvényesen voksoltak.

Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár akkor 450 szavazatot kapott. Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 392 küldött szavazott. Jens Spahn egészségügyi miniszter 157 szavazatot szerzett.

Ezután a párt alapszabálya szerint második fordulót tartottak, amelyben az első két helyezett, vagyis Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz közül lehetett választani. Ezt szorosan ugyan, de végül Angela Merkel jelöltje nyerte.

Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Annegret Kramp-Karrenbauer a szavazás előtti beszédében kiemelte, hogy a Saar-vidék tartományi kormány tárcavezetőjeként és miniszterelnökeként 18 éves kormányzati tapasztalattal rendelkezik, amellyel most az egész CDU-t,

az "utolsó európai néppártot" kívánja szolgálni.

Mint mondta, belügyminiszterként, oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszterként és kormányfőként megtanulta, mit jelent vezetőként tevékenykedni, háromgyermekes anyaként pedig azt, hogy miként lehet a családot és a munkát összeegyeztetni.

Hozzátette, hogy a párt februári kongresszusán csaknem 99 százalékos támogatottsággal választották meg főtitkárnak, azóta megkezdte az alapprogram megújítását és teljes erővel küzdött a tartományi törvényhozási választások kampányában.

Azt mondta, hogy a "belső erő fontosabb a hangerőnél".

A távozó pártelnök, Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott jelölt kiemelte, hogy nem "mini Merkel", és büszke mindaarra, amit saját erejéből, önállóan elért. Közvetve Angela Merkel pártvezetői és kancellári munkásságát is bírálta, kifejtette, hogy a CDU-nak nagyobb "bátorságra" van szüksége és jobban be kell vonni a tagságot a döntésekbe, a kormánynak pedig jobban kell törődnie az emberek mindennapi gondjaival. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt