Mielőtt adómentes működésre váltana, még keresett 1,75 milliárdot Schmidt Máriáék családi cége

Egy tételként, tőzsdén kívül, egy meg nem nevezett intézményi befektetőnek adott el 1 millió 250 ezer részvényt a Schmidt Mária és családja érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Nyrt., írja a Világgazdaság. A lap szerint két legyet ütöttek egy csapásra:

  • csináltak 1,75 milliárd forint árfolyamnyereséget,
  • és a közkézen forgó részvényarányt 25 százalék fölé vitték.

Utóbbival minden akadály elhárult, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társasággá váljon a BIF. A tervek szerint a cég december végén szerzi meg a SZIT státuszt, amivel

  • teljes mértékben mentesül a társasági adó és a helyi iparűzési adó megfizetése alól,
  • és 4 százalék helyett csak 2 százalékos vagyonátruházási illetéket kell fizetniük az általuk megszerzett ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának és belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló vagyoni betétnek a megszerzésére. 

Igaz, kötelezettség is jár a SZIT mellé: 

a nyereség legalább 90 százalékát kell kifizetni osztalékként a befektetők számára.

A Világgazdaság megkérdezte a BIF-et, hogy mire költik a közel kétmilliárdos árfolyamnyereséget, de a cég nem válaszolt a lapnak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.