Mielőtt adómentes működésre váltana, még keresett 1,75 milliárdot Schmidt Máriáék családi cége

gazdaság
2018 december 07., 07:36
comments 36

Egy tételként, tőzsdén kívül, egy meg nem nevezett intézményi befektetőnek adott el 1 millió 250 ezer részvényt a Schmidt Mária és családja érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Nyrt., írja a Világgazdaság. A lap szerint két legyet ütöttek egy csapásra:

  • csináltak 1,75 milliárd forint árfolyamnyereséget,
  • és a közkézen forgó részvényarányt 25 százalék fölé vitték.

Utóbbival minden akadály elhárult, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társasággá váljon a BIF. A tervek szerint a cég december végén szerzi meg a SZIT státuszt, amivel

  • teljes mértékben mentesül a társasági adó és a helyi iparűzési adó megfizetése alól,
  • és 4 százalék helyett csak 2 százalékos vagyonátruházási illetéket kell fizetniük az általuk megszerzett ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának és belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló vagyoni betétnek a megszerzésére. 

Igaz, kötelezettség is jár a SZIT mellé: 

a nyereség legalább 90 százalékát kell kifizetni osztalékként a befektetők számára.

A Világgazdaság megkérdezte a BIF-et, hogy mire költik a közel kétmilliárdos árfolyamnyereséget, de a cég nem válaszolt a lapnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.