Bűnösnek találták a charlottesville-i neonáci gázolót

külföld
2018 december 08., 06:23
comments 61

Szándékos emberölés és további kilenc bűncselekmény vádjában bűnösnek találta a Virginia állambeli Charlottesville egyik bírósága azt a 21 éves férfit, aki tavaly halálra gázolt egy tüntetőt a városban történt zavargások idején.

2017 augusztusában Charlottesville-ben demonstrációt szerveztek Robert Lee tábornok szobrának elmozdítása ellen. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban (1860-1865) a déli csapatok parancsnoka volt, és a város vezetői úgy vélték, hogy nem a város szívében lévő parkban volna a helye a szobornak. A szobor mellett békésen tüntetők közé fehér felsőbbrendűséget és fajgyűlöletet hirdetők vegyültek - jó részük más államból érkezett -, és a demonstráció véres összecsapásokba fulladt. Egy magát nyíltan neonácinak hirdető - szintén nem virginiai - férfi, James Fields autójával szándékosan az ellentüntetők közé hajtott, megölt egy 32 éves nőt, és megsebesített 19 további embert.

photo_camera Az autó Fotó: MATTHEW HATCHER/AFP

Egy rendbeli szándékos emberölésben, nyolc rendbeli szándékos testi sértésben, és cserbenhagyásos gázolásban találta őt bűnösnek az esküdtszék. Akár életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik. A büntetési tételt a jövő héten hirdetik ki.

Fields ellen folyamatban van egy másik eljárás is egy szövetségi bíróságon, amelyben gyűlölet-bűncselekményekkel vádolják, és ezekért halálra is ítélhetik. Fields mindkét büntetőperben ártatlannak vallja magát minden vádpontban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.