Helló, földlakók, itt vannak az első hangok a Marsról!

A NASA InSight űrszondája novemberben szállt le a Marson, és tíz nappal ezelőtt már rögzített is valami olyat, amit korábban még soha sem hallott senki a Földön:

Azt, ahogy fúj a marsi szél.

A hangfelvételt amerikai idő szerint pénteken mutatták be egy sajtótájékoztatón. A szél olyan 16-24 km/h-val fújhatott a szakértők szerint. Ezek az első, emberi fül által is észlelhető hangok a bolygóról. A szél az űrszonda napelemjei körül fúj, és megrezegteti az egész szondát. A szelet az egyik időjárásmegfigyelő műszer és a szeizmográf is észlelte.

De még így is csak nagyon nehezen hallható hangokról van szó, a NASA szerint megfelelő eszköz kell a meghallgatásukhoz, de szerencsére csináltak egy laptopon, füles nélkül is jól hallható verziót.

Íme (a videó második felén hallható):

(Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.