Helló, földlakók, itt vannak az első hangok a Marsról!

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A NASA InSight űrszondája novemberben szállt le a Marson, és tíz nappal ezelőtt már rögzített is valami olyat, amit korábban még soha sem hallott senki a Földön:

Azt, ahogy fúj a marsi szél.

A hangfelvételt amerikai idő szerint pénteken mutatták be egy sajtótájékoztatón. A szél olyan 16-24 km/h-val fújhatott a szakértők szerint. Ezek az első, emberi fül által is észlelhető hangok a bolygóról. A szél az űrszonda napelemjei körül fúj, és megrezegteti az egész szondát. A szelet az egyik időjárásmegfigyelő műszer és a szeizmográf is észlelte.

De még így is csak nagyon nehezen hallható hangokról van szó, a NASA szerint megfelelő eszköz kell a meghallgatásukhoz, de szerencsére csináltak egy laptopon, füles nélkül is jól hallható verziót.

Íme (a videó második felén hallható):

(Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.