Holland miniszter: Az LMBTIQ-emberek bevonása és az egyenlőség az EU alapvető értéke

Több 444 videó?
Szeretném

A magyar és lengyel diplomácia a héten megfúrta az EU-ban az LMBTIQ-emberek (Leszbikus-Meleg-Biszexuális-Transz-Interszexuális-Queer) védelme mellett kiálló közös álláspontot, mondván, az elfogadhatatlan a két visegrádi ország képviselőinek. A javaslat arról szólt, hogy az online térben kik érdemelhetnek megkülönböztetett védelmet, és megemlítette a „fiatal LMBTIQ-embereket” is, de az említésük a két ország kormányának nem volt elfogadható.

Az osztrák EU-elnökség (aminek a mottója: „Egy Európa, ami megvéd”) erről feljegyzést küldött a tagországok EU-s nagyköveteinek, és az osztrák diplomaták új szöveggel álltak elő, amiben az LMBTIQ-emberek helyett a „szexuális orientáció” lett volna a védett kategória, és a nemek egyenlőségéről szóló rész is kikerült a szövegből. Csakhogy ez többek között a hollandoknak, a finneknek és a máltaiaknak nem volt elfogadható, szerintük nevesíteni kell az LMBTIQ-embereket, és eleve megálljt kell parancsolni az EU alapértékeit támadó illiberálisoknak.

Ausztria a maga részéről végül az LMBTIQ-ra vonatkozó szöveget fogadta el, de ennek nem nagyon van következménye, mert nem közös megegyezéssel tette ezt – írja a brüsszeli Politico, ami Wouter Koolmees holland szociális ügyekért felelős és munkaügyi minisztert idézte: „Az LMBTIQ-emberek bevonása és az egyenlőség az EU alapvető értéke. Én itt húzom meg a vonalat. Sosem fogjuk elárulni az elveinket. Ez nem vita tárgya, és sosem szabadna üggyé válnia egyik tagországban sem. Úgyhogy örülök, hogy az utalás visszakerült a szövegbe. Bár sajnálom, hogy tanácsi következtetésként nem tudtuk elfogadtatni.”

A lapnak több névtelen EU-diplomata is azt mondta, hogy ez az ügy aggasztó üzenet az LMBTIQ-embereknek. Egyikük azt mondta: „Ez a két ország [Magyarország és Lengyelország] eléggé elszigetelt az LMBTIQ-jogokhoz való hozzáállásukat illetően. Még fontosabb, hogy a többi EU-tagállam álljon ki az európai értékek védelme mellett.” (Politico)