Holland miniszter: Az LMBTIQ-emberek bevonása és az egyenlőség az EU alapvető értéke

A magyar és lengyel diplomácia a héten megfúrta az EU-ban az LMBTIQ-emberek (Leszbikus-Meleg-Biszexuális-Transz-Interszexuális-Queer) védelme mellett kiálló közös álláspontot, mondván, az elfogadhatatlan a két visegrádi ország képviselőinek. A javaslat arról szólt, hogy az online térben kik érdemelhetnek megkülönböztetett védelmet, és megemlítette a „fiatal LMBTIQ-embereket” is, de az említésük a két ország kormányának nem volt elfogadható.

Az osztrák EU-elnökség (aminek a mottója: „Egy Európa, ami megvéd”) erről feljegyzést küldött a tagországok EU-s nagyköveteinek, és az osztrák diplomaták új szöveggel álltak elő, amiben az LMBTIQ-emberek helyett a „szexuális orientáció” lett volna a védett kategória, és a nemek egyenlőségéről szóló rész is kikerült a szövegből. Csakhogy ez többek között a hollandoknak, a finneknek és a máltaiaknak nem volt elfogadható, szerintük nevesíteni kell az LMBTIQ-embereket, és eleve megálljt kell parancsolni az EU alapértékeit támadó illiberálisoknak.

Ausztria a maga részéről végül az LMBTIQ-ra vonatkozó szöveget fogadta el, de ennek nem nagyon van következménye, mert nem közös megegyezéssel tette ezt – írja a brüsszeli Politico, ami Wouter Koolmees holland szociális ügyekért felelős és munkaügyi minisztert idézte: „Az LMBTIQ-emberek bevonása és az egyenlőség az EU alapvető értéke. Én itt húzom meg a vonalat. Sosem fogjuk elárulni az elveinket. Ez nem vita tárgya, és sosem szabadna üggyé válnia egyik tagországban sem. Úgyhogy örülök, hogy az utalás visszakerült a szövegbe. Bár sajnálom, hogy tanácsi következtetésként nem tudtuk elfogadtatni.”

A lapnak több névtelen EU-diplomata is azt mondta, hogy ez az ügy aggasztó üzenet az LMBTIQ-embereknek. Egyikük azt mondta: „Ez a két ország [Magyarország és Lengyelország] eléggé elszigetelt az LMBTIQ-jogokhoz való hozzáállásukat illetően. Még fontosabb, hogy a többi EU-tagállam álljon ki az európai értékek védelme mellett.” (Politico)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.